Так когда же был искренним Константинополь?

Сейчас многие деятели и некоторые СМИ вдруг поспешили объявить безблагодатной и неканонической Украинскую Православную Церковь во главе с Блаженнейшим митрополитом Киевским и всея Украины Онуфрием, ссылаясь на, якобы, слова Константинопольского патриарха. Можно вспомнить слова этого иерарха, написанные всего 4 года назад, когда именно он приветствовал и канонически признавал избрание Блаженнейшего Онуфрия на кафедру Киевских Первосвятителей. Зачитывал приветственный адрес и присутствовал на интронизации Предстоятеля УПЦ митрополит Гальский Эммануил(Адамакис), который буквально позавчера уже избирал нового так называемого «митрополита» "ЕПЦУ". Так когда же был искренним Константинополь?

Константинопольська Православна Церква

Його Блаженству Онуфрію, митрополиту Київському і всієї України

3 братньою радістю ми дізналися про Ваше обрання на історичний і славний престол Київської Митрополії. Напередодні світлого свята Преображення молимося Господеві Ісусу Христу, щоб Він дарував Вашому Блаженству духовну силу вести стадо віруючих до споглядання Його Божественної благодаті.

В цей радісний момент, ми не можемо забути нашого брата і співслужителя спочилого в Бозі митрополита Володимира. Ми продовжуємо молитися за упокій його душі. Митрополит Володимир протягом багатьох десятиліть був гарантом стабільності і миру, залишивши у спадок високий приклад відповідальності, який віднині покладається на Ваші плечі.

Але печаль повинна поступитися радості. Ваше обрання і Ваша інтронізація ознаменовані відкриттям нової глави в історії Православно! Церкви в Україні. Ми раді повідомити Вам, що Вселенську Патріархію і нашу особистість на урочистостях інтронізації представить делегація на чолі з Високопреосвященішим Еммануїлом, Митрополитом Гальським.

Константинопольська Церква-Матір, яка просвітила християнством народ Київської Русі, завжди виявляла істинну батьківську турботу до вашої Церкви протягом багатьох благодатних століть загальної історії, а також в часи трагічних подій, які затьмарювали політичне життя вашої країни. Неможливо спокійно дивитися скільки життів загублені безумством смерті, яке в останні місяці огорнуло країну. Це братовбивство має закінчитися якомога швидше. Руйнування храмів – це негативний виклик вашій славній духовній і культурній спадщині. Підносячи молитви за повернення миру в країну, ми закликаємо всіх людей доброї волі на національному та міжнародному рівнях, сприяти шляху переговорів, а не насильства.

Завжди зберігаємо в нашому серці зворушливі моменти, які ми пережили в 2008 році під час візиту до Києва з нагоди святкування річниці Хрещення Русі на запрошення української влади. Це дало можливість зустрітися з Патріархом Олексієм ІІ, з яким ми почали важливий діалог з вирішення проблем церковної ситуації в Україні. Ми дійсно вважаємо, що розкол, який зараз ділить Православну Церкву в Україні є стражданням не тільки для країни, але і для всієї православної повноти церковного Тіла Христового. На жаль, напруженна ситуація, що зараз присутня по всій країні, використовує це розділення в політичних цілях. Тим не менше, ці короткострокові стратегії не відповідають духу Євангелія. Церква є місцем примирення, а не поділу. Крім того, Вселенський Патріархат, з батьківською увагою завжди був готовий зробити свій внесок у відновлення єдності Православної Церкви в Україні. Але для примирення необхідною умовою є діалог. Голос зброї повинен вщухнути, щоб з’явилася можливість справжнього діалогу, який стане підгрунтям для розбудови гідного українського суспільства в його розмаїтті і плюралізмі. Як це не парадоксально, але криза, що сьогодні потрясає Україну, може служити позитивним фактором в цьому діалозі.

З радістю у Господі, Який преобразився на Фаворі, ми передаємо Вам з Вселенського Патріархату наші братні вітання і молимося, щоб Господь споглянув із небес і побачив, і відвідав ваш виноградник і охоронив те, що насадила Його правиця (Пс. 79).

Ми одночасно вітаємо і благословляємо Президента і весь боголюбивий народ України і продовжуємо молитися за єдність і мир.

+ Варфоломій, Патріарх Константинопольський, брат і співслужитель у Христі

Фанар,серпень 2014 року

+ 0 -
  • 0
  • 704

Добавить комментарий