За пів року середня зарплата лікаря зросла на понад 30%

З початку року середня зарплата лікаря зросла на понад 30% — до 24 150 грн, у порівнянні з торішнім рівнем у 18 170  грн. Водночас середня зарплата медичної сестри підвищилася з 13 800  до 16 010 грн. 

Ще в січні 2022 року уряд встановив розмір базової зарплати медикам: не менше ніж 20 000 гривень для лікаря та 13 500 гривень для медичної сестри. Медики, які працюють повний робочий день, не повинні отримувати зарплату нижче цього рівня.

«Наші медики, які майже пів року мужньо тримають свій медичний фронт, мають бути забезпечені гідною заробітною платою. МОЗ докладає максимум зусиль, аби кожна лікарня в кожному регіоні, навіть на тимчасово окупованих територіях, щомісяця мала кошти, необхідні для виплат базової зарплати працівникам. Також ми запровадили пакет дофінансування для медичних закладів, які не спроможні власним коштом виплачувати гідну заробітну плату медикам», — розповів заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко.

Цього року найвищі середні зарплати лікаря зафіксовані у Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській та Херсонській областях — понад 26 000 гривень.

Лідерами за рівнем оплати праці середніх медпрацівників стала Полтавщина, Донеччина, Миколаївщина та місто Київ. У цих регіонах середня зарплата медичних сестер коливається у межах 16 000–18 000 гривень. 

Заступник міністра охорони здоров'я нагадав, що забезпечення медиків гідною заробітною платою має залишатися пріоритетом №1 для керівника кожного медичного закладу. А формальне переведення на пів ставки медиків, які фактично працюють повний робочий день, з метою економії коштів — неприпустиме. 

Нагадаємо, що у червні минулого року Президент Володимир Зеленський підписав Указ, що встановлює орієнтир мінімального рівня оплати праці медиків: не менше ніж 13,5 тис. грн для медичних сестер й не менше ніж 20 тис. грн для лікарського складу. У січні 2022 року уряд ухвалив Постанову, якою встановив базову заробітну плату для медичних працівників. 

+ 0 -
  • 0
  • 655

Добавить комментарий