Чому розум згасає: важливі факти про хворобу Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера — це прогресуюче захворювання, яке починається з поступового погіршення пам’яті та розумових здібностей. У процесі прогресування хвороби Альцгеймера вражаються структури головного мозку. Це призводить до порушення функцій психіки: довготривалої пам’яті, мислення та мовлення.

Хвороба є різновидом первинних деменцій (недоумства) похилого віку, що характеризується поступовим, практично непомітним початком порушень, розладами пам'яті та вищих кіркових функцій, комплексом невропатологічних симптомів. Захворювання є невиліковним, і призводить до неможливості психічної діяльності та повного знищення інтелекту. Найчастіше розвивається в осіб старше 65 років.

Цифри і факти
За інформацією ВООЗ, у всьому світі налічується понад 35 мільйонів осіб з деменцією (порушенням мислення, поведінки і здатності виконувати щоденні дії). Близько 70% усіх випадків деменції (або 24 мільйони) викликані хворобою Альцгеймера. Через хворобу Альцгеймера та інші форми деменції помирає більше людей, ніж від цукрового діабету: у 2000 році померли 1,4 мільйона осіб, у 2010 році — 1,9 мільйона, у 2015 році — 2 мільйони.

Деменція та хвороба Альцгеймера є основною причиною смерті в Англії та Уельсі (11% усіх випадків). У Швеції на цю хворобу припадає 4-5% усіх смертей за рік.

В Україні ситуація набагато краща. У 2020 році було зареєстровано 159 випадків з причиною смерті "хвороба Альцгеймера" (лише 0,02% від усіх померлих).

Однак хвороба прогресує в усьому світі. За прогнозами фахівців, до 2030 року число випадків захворювання збільшиться у 2 рази, а до 2050 року — у 3 рази.

Причини хвороби Альцгеймера
Дотепер серед медиків немає єдиної думки щодо того, чому виникає хвороба Альцгеймера. Існує кілька теорій, які намагаються пояснити розвиток захворювання.

Серед ймовірних причин виділяють наступні:

спадкова схильність;
атеросклероз;
відкладення бета-амілоїду в клітинах головного мозку;
киснева недостатність;
зниження рівня ацетилхоліну;
хромосомні порушення;
специфічні реакції імунітету;
вплив токсичних речовин;
травми (психологічні, черепно-мозкові);
віруси.
До факторів ризику захворювання багато дослідників відносять повільну депресію, високий артеріальний тиск, низький інтелект, цукровий діабет.

Симптоми та прояви захворювання
погіршення запам'ятовування нової або відтворення раніше засвоєної інформації;
порушення інтелектуальної діяльності;
порушення цілеспрямованих рухів і дій;
порушення сприйняття: зорового, слухового, тактильного;
дезорієнтація в часі та місці;
труднощі виконання повсякденної роботи;
повторення питань та постійне уточнення вже відомої інформації;
проблеми з веденням діалогу та порушення мовлення;
проблеми з підрахунком;
зміна настрою та поведінки;
втрата здатності мислити раціонально та ухвалювати рішення;
порушення зорових відчуттів у сприйнятті простору;
складнощі орієнтуватися в просторі та тримати баланс, розрізняти кольори та контрастність;
проблеми з читанням.
Яким є лікування хвороби?
На жаль, хвороба Альцгеймера є невиліковною. Комплекс лікувальних заходів може тільки уповільнити її розвиток. У лікуванні застосовують кілька терапевтичних стратегій, які спрямовані на підвищення життєздатності нейронів. Основні методи лікування — медикаментозні. Медикаментозна терапія покращує функціональні можливості, полегшує когнітивні й поведінкові симптоми. Але з часом ефект фармакотерапії знижується.

Яка запобігти хворобі Альцгеймера?
Попри те, що причини виникнення хвороби Альцгеймера достеменно не вивчені фахівці рекомендують дотримуватися загальних простих правил, які здатні зменшити ризик появи цього захворювання.

10 правил профілактики:

Фізична активність (щоденна ранкова гімнастика, піші прогулянки, плавання, легкий біг, їзда на велосипеді тощо).
Збалансоване харчування і дієта (відмова від жирних, смажених, копчених продуктів, обмеження споживання солі й цукру, перевагу надавати овочам, фруктам, нежирному м'ясу і рибі, кашам, молочнокислим продуктам).
Достатнє вживання вітамінів (особливо групи В).
Відмова від спиртних напоїв.
Щоденні вправи на тренування пам'яті (читання, вивчення іноземних мов, рішення кросвордів і головоломок, заучування телефонних номерів, дат, віршів тощо).
Відмова від куріння та алкоголю.
Догляд за зубами та їх вчасне лікування (бактерії Porphyromonas gingivalis, ймовірно, можуть спричиняти хворобу Альцгеймера).
Контроль артеріального тиску.
Зменшення споживання солі та цукру.
Живе спілкування з людьми, а не лише через телефон чи соціальні мережі.
Оскільки вилікувати хворобу Альцгеймера неможливо — варто зосередити увагу на її профілактиці. У разі підозри у близької людини перших проявів такого захворювання або порушень розумової діяльності — слід обов’язково звернутися по медичну допомогу.

+ 0 -
  • 0
  • 523

Добавить комментарий