Українців попередили про вимкнення опалення

Жителі багатоквартирних будинків скаржаться, що їм почали надходити попередження від комунальників стосовно відключення газу у випадку, якщо не будуть сплачені борги. У тексті наголошувалося, що "споживач повинен щомісяця проводити оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію, а теплопостачальна організація має право обмежувати або припиняти постачання у порядку, встановленому законодавством".

Також у повідомлені попереджали, що опалювальний сезон 2022-2023 не розпочнеться для тих громадян, які ігнорують суму заборгованості у платіжках, чи більше того – якщо з кожним місяцем ця сума продовжує рости. У якості прикладу приводиться будинок, де тільки за вересень нараховано боргу 130 тис. грн, і це лише з 10% усіх квартир.

Серед причин, чому українці не хочуть чи не можуть вчасно і в повному обсязі оплатити комунальні послуги, наступні:

високі тарифи не дозволяють знайти кошти на оплату, ще й на фоні дорожчання товарів і послуг першої необхідності;
немає енергоефективних програм, які би знизили втрати тепла і допомогли зекономити гроші споживачам;
мешканці будинків ігнорують заборгованість і не планують її оплачувати, оскільки вважають, що за це не буде покарання під час воєнного стану.
Аби не доводилося втілювати попередження у життя та дозволити людям погасити борги поступово, а не повним платежем, чим полегшать матеріальні втрати, ЖБК пропонує такий варіант виходу з ситуації – укласти договір реструктуризації.

Документ передбачає, що людина зобов’язується рівномірно погашати борг щомісяця заздалегідь визначеним платежем, одночасно з цим повністю оплачуючи теперішні платіжки. По домовленості обох сторін – споживача і постачальника – буде встановлено графік, який фіксуватиме необхідну суму. Зауважимо, вона не повинна бути більшою 25% від загального доходу.

Якщо ж українцям не подобається подібна альтернатива і вони планують надалі відмовлятися від сплати заборгованості, комунальникам доведеться звернутися до суду за рішенням про примусове стягнення.

До речі, якщо споживач отримує субсидію та одночасно погашає борг за договором реструктуризації, але протягом трьох місяців прострочує оплату, його очікує позбавлення допомоги. Щоб її повернути, потрібно надати довідку про своєчасну сплату коштів.

+ 0 -
  • 0
  • 449

Добавить комментарий