Одеський припортовий завод знову спробують продати

Фонд державного майна України готовий відновити велику приватизацію в Україні попри війну, але спочатку хоче проаналізувати стан підприємств. Про це заявив новопризначений очільник фонду Рустем Умєров.

«Поки що ми хочемо попередньо проаналізувати ситуацію на підприємствах. Після того плануємо обговорити з урядом, які з них ми зараз можемо виставити на продаж», - сказав він.

Серед підприємств, які можна було б виставити на велику приватизацію, голова ФДМУ назвав Одеський припортовий завод, Об'єднану гірничо-хімічну компанію та Запорізький титано-магнієвий комбінат, додавши, що має намір також досягти поновлення їхньої роботи.

Умєров додав, що нині триває також аналіз близько 800 підприємств, які нещодавно Фонд отримав за рішенням уряду.

За його словами, наявність серед них розташованих на тимчасово окупованих територіях пояснюється тим, що однією з функцій ФДМ стане оцінка збитків України від окупації, зокрема втрати цих підприємств. «Після проведення оцінки ми подаватимемо позови до міжнародних судів з вимогою компенсувати збитки», – сказав очільник відомства.

Він також підтвердив, що в уряді обговорюють ідею передачі фонду заарештованих активів, які належать росіянам. «Після аналізу їхнього фінансового стану виставлятимемо на приватизацію. Вторговані кошти передамо уряду, який спрямує їх на оборону країни», - пояснив Умєров.

Серед інших ініціатив він назвав проведення інвентаризації всіх орендних площ, обговорення можливості спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства створити земельний банк та робота над створенням агентства нерухомості – Real Estate Investment Trust.

Також Умєров нагадав про плани створити Суверенний фонд, до якого передадуть підприємства стратегічно важливих для держави галузей, що не підлягають приватизації: енергетичної та критичної транспортної інфраструктури, а також підприємства з унікальною ринковою позицією та ліцензіями на видобуток природних копалин.

+ 0 -
  • 0
  • 511

Добавить комментарий