Працівники органів державної статистики відзначають двадцяту річницю професійного свята

В цьому році 5 грудня працівники органів державної статистики відзначають двадцяту річницю професійного свята – Дня працівників статистики, яке було встановлено Указом Президента Українивід 02.12.2002 № 1120/2002.
Професійне свято – День працівників статистики України, для всіх фахівців, зайнятих статистичною діяльністю, стало визнанням їх вагомої ролі та суттєвого внеску в соціально-економічний розвиток країни.
За роки незалежності відбулося становлення Державної служби статистики України як сучасної статистичної системи, здатної своєчасно виробляти якісну статистичну інформацію про економічне, соціальне, демографічне й екологічне становище України та її регіонів.
У 2022 році здійснено великий крок в напрямку покрашення процесу статистичного виробництва – ухвалення Закону України «Про офіційну статистику» (далі – Закон) від 16.08.2022 № 2524-ІХ, який набирає чинності з 01.01.2023. Закон розроблено на базі рамкового регламенту Євросоюзу. Це дозволить максимально наблизитися до законодавства Європейського Союзу у сфері статистики. Також визначено пріоритет використання наявних даних з різних державних реєстрів для зменшення звітного навантаження на респондентів.
Головне управління статистики в Одеській області (далі – ГУС в Одеській області) як територіальний орган Держстату здійснює реалізацію державної політики у сфері статистики на території Одещини. Для підвищення якості статистичної інформації, необхідної для прийняття виважених рішень, ГУС в Одеській області постійно удосконалює свою діяльність, так за роки незалежності:
здійснено перехід на дворівневу систему збирання, обробки та поширення інформації;
здійснено перехід від галузевого принципу до процесно-орієнтованої системи виробництва статистичної інформації;
систематично проводиться оцінка звітного навантаження на респондентів;
оптимізовані державні статистичні спостереження та переведені на вибіркові методи обстеження;
забезпечено роботу сервісу «Кабінет респондента» (безоплатне подання звітності);
респондент отримує інформацію про звітування до органів державної статистики за допомогою електронного сервісу на офіційному вебсайті органів державної статистики;
створено електронну бібліотеку офіційних статистичних видань, яка налічує більше 3,5 тис. публікацій;
створено електронну базу статистичних показників у ретроспективі;
оновлено інтерфейс вебсайту, впроваджені нові сервіси на вебсайті: «Замовлення інформації», «Email-розсилка».
За 11 місяців 2022 року ГУС в Одеській області проведено державні статистичні спостереження, за результатами яких було підготовлено 28 статистичних видань, 40 експрес-випусків, 30 прес-релізів для засобів масової інформації, 38 інфографік та іншу статистичну інформацію щодо економічної, соціальної, демографічної та екологічної ситуації в Одеській області.

+ 0 -
  • 0
  • 1 029

Добавить комментарий