Українці мають право на пенсію з безробіття: як оформити стаж

Експерти розповіли українцям, яким чином періоди отримання допомоги з безробіття зараховуються до страхового стажу для майбутнього розрахунку пенсії.

За словами фахівців, оскільки періоди отримання допомоги з безробіття зараховують до стажу, то вони дійсно впливають на розмір пенсії. У першу чергу, це впливає на коефіцієнт стажу, адже чим більший стаж, тим вища пенсія.

Експерти посилаються на статтю 24 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Вона передбачає, що до страхового стажу можуть включатися періоди, коли громадянин підлягав загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття.

Йдеться про періоди отримання допомоги з безробіття, окрім одноразової виплати у рамках програми підтримки безробітних у відкритті власної справи, а також допомоги з часткового безробіття на період карантину.

Для обчислення пенсії враховують всю заробітну плату (дохід) людини, починаючи з 1 липня 2000 року. Беруть всі періоди, за які є дані про те, що особа підлягала загальнообов’язковому страхуванню, тобто отримувала офіційні виплати.

"І тут ми підходимо до питання так званої оптимізації зарплати, що передбачено статтею 40 згаданого закону. За вибором особи, яка звернулася по призначення пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу підряд за умови, що зазначені періоди в сумі складають не більш як 10% тривалості страхового стажу", - пояснюють фахівці.

Процес оптимізації зарплати проводять автоматично, без участі пенсіонера. Комп’ютерна програма сама визначить, який період краще вилучити. Тож, теоретично невигідний період отримання допомоги з безробіття може бути виключений із розрахунку пенсійної виплати, тобто потрапити до загального числа місяців, які підлягають оптимізації.

Додатково за бажанням громадянина можна виключити наступні періоди:

строкової військової служби;
навчального процесу;
догляду за особою з інвалідністю першої групи чи дитиною з інвалідністю віком до 18 років, за пенсіонером, який потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за період з 1 липня 2000-го до 1 січня 2005 року;
страхового стажу під час карантину, з місяця запровадження карантину у 2020 році та пів року після його завершення;
страхового стажу під час воєнного стану, з місяця його введення та упродовж трьох календарних місяців після його припинення чи скасування.

+ 0 -
  • 0
  • 221

Добавить комментарий