Дорожчатиме все? Український бізнес спрогнозував, що буде з цінами до кінця 2023 року

За очікуваннями українських підприємців, у наступні 12 місяців зростання споживчих цін відбудеться на рівні 20,7%, такий показник трохи нижчий, ніж у попередньому кварталі – 23,3%. Інфляційні настрої на цей період також дещо покращилися. Про це йдеться у звіті НБУ "Ділові очікування підприємств України".

Що спричинить зростання споживчих цін
88,4% опитаних підприємців вважають, що основним фактором зростання цін залишається ситуація на фронті та ведення активних бойових дій.

Також українські підприємці зазначили про незначне послаблення впливу валютних змін на ціноутворення, витрат на виробництві та цін на світових ринках.

Щодо інфляції, то у 2023 році український бізнес очікує сповільнення до 20%, порівняно із попереднім кварталом. Відомо, що в останньому кварталі 2022 року український бізнес очікував на сповільнення інфляції до 23,3%.

Що зараз відбувається з інфляцією в Україні
У Макроекономічному та монетарному огляді НБУ зазначається, що на початку квітня 2023 року інфляція уповільнилася приблизно до 22%. На це вплинули ефекти від значної пропозиції продовольства та пального, деокупації частини регіонів України та поліпшення ситуації в енергетиці.

Під впливом поліпшення інфляційних очікувань в умовах сприятливої ситуації на валютному ринку та слабкого споживчого попиту інфляційний тиск дещо послаблювався.

Які продукти здорожчають влітку 2023 року
На вартість черешні, полуниці та кавунів влітку 2023 року впливатиме не лише фактор війни, а ще й несприятлива погода у весняний період.

Наприклад, у виробників полуниці можуть виникнути проблеми з підвищенням виробничих витрат через несприятливу погоду. Ба більше, сезон полуниці в Україні може розпочатися пізніше травня через рясні дощі.

Щодо черешні, то, якщо до війни найбільше постачання спостерігалося з Запорізької та Дніпропетровської областей, то зараз її активно вирощують у Чернівецькій та в Одеській областях.

Також влітку 2023 року виробництво вітчизняних кавунів буде більшим, однак прогнозувати їхню вартість наразі ще зарано.

Раніше ми розповідали, як змінились ціни на продукти під час війни. Також ми писали, як Євросоюз намагається подолати економічну кризу.

+ 0 -
  • 0
  • 307

Добавить комментарий