Фонд держмайна вводить в експлуатацію сервіс автоматичної оцінки нерухомості

Фонд державного майна України повідомляє, що відповідно до наказу Фонду державного майна України від 25 червня 2021 року №1097 введено в експлуатацію єдину базу даних звітів про оцінку з модулем електронного визначення оціночної вартості, сервісом послуги електронного визначення оціночної вартості та автоматичного формування електронних довідок про оціночну вартість об’єкта нерухомості (https://evaluation.spfu.gov.ua), сообщает компания ЧЕСТНЫЙ ЭКСПЕРТ.

До уваги громадян, суб’єктів оціночної діяльності, оцінювачів та нотаріусів!

Фонд зазначає, що 09 березня 2021 року набрав чинності наказ Фонду державного майна України від 12 січня 2021 року № 24 «Про внесення змін до Порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 лютого 2021 року за № 239/35861, та застосовується з 29 червня 2021 року.

Для фізичних і юридичних осіб!

Для цілей обчислення доходу платника податку – фізичної особи від продажу (обміну) нерухомого майна, а також доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок майна (крім випадків успадкування та/або отримання у дарунок майна, вартість якого обчислюється за нульовою ставкою), доходу, отриманого за іншими правочинами, за якими здійснюється перехід права власності на нерухомість, дохід за якими підлягає оподаткуванню у випадках, передбачених Податковим кодексом України необхідно визначити оціночну вартість об’єкта нерухомості або ринкову вартість об’єкта нерухомості.

Для визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості Єдиною базою даних звітів про оцінку (https://evaluation.spfu.gov.ua) формується електронна довідка про його оціночну вартість (е-Довідка), яка є чинною впродовж 30 календарних днів з дня її формування Єдиною базою даних звітів про оцінку (далі – Єдина база).

Якщо особа не погоджується з результатами автоматичного визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості, вона має право звернутися до суб’єкта оціночної діяльності (оцінювача) з метою визначення ринкової вартості такого об’єкта.

Суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем) складається звіт про оцінку майна, який зареєструється в Єдиній базі. Зареєстрований звіт про оцінку майна чинний протягом 6 місяців з дати оцінки.

Звертаємо увагу, що доступ до Єдиної бази (https://evaluation.spfu.gov.ua) здійснюється за допомогою особистого електронного підпису або засобів інтегрованої системи електронної ідентифікації (ID.GOV.UA).

Для суб’єктів оціночної діяльності, оцінювачів!

Для реєстрації звіту про оцінку в Єдиній базі всі суб’єкти оціночної діяльності (СОД) повинні зареєструватись в Єдиній базі (https://evaluation.spfu.gov.ua) та зареєструвати оцінювачів, що працюють в складі СОД або за трудовим договором.

Звертаємо увагу, що реєстрація СОД повинна здійснюватися лише за електронною печаткою СОД, а не за особистим електронним підписом керівника.

Для нотаріусів!

Для формування витягу з Єдиної бази про реєстрацію довідки про оціночну вартість об’єкта нерухомості або звіту про оцінку всі нотаріуси повинні зареєструватись в Єдиній базі (https://evaluation.spfu.gov.ua). Нотаріус повинен використовувати особистий кваліфікований електронний підпис.

+ 0 -
  • 0
  • 449

Добавить комментарий