БЕБ арештували 9 кілотонн зерна

Детективи Бюро економічної безпеки арештували близько 9 тисяч тонн зернових, що зберігалися на елеваторі в Одеській області.

Про це повідомили у пресслужбі БЕБ.

Як стверджують у Бюро, арештували зерно в межах кримінального провадження щодо викриття у місті Києві масштабної схеми легалізації та незаконного вивезення сільськогосподарської продукції без сплати податків та неповернення валютного виторгу.

На думку слідчих схема була такою: підприємці купували зерно за готівку не відображаючи оборудку у податковій звітності, а потім зберігали це зерно на елеваторі в Одеській області.

Елеватор, відповідно до зовнішньоекономічного контракту, надавав послуги з перевалки та зберігання продукції компанії за кордоном. Але слідчі встановили, що фірми пов'язані між собою засновником та кінцевим бенефіціарним власником.

При експорті зерна експедитор, який також був учасником схеми, подавав вантажно-митні декларації та доручення на завантаження суден використовуючи реквізити підприємства з ознаками "ризиковості".

Єдиним робітником на цьому підприємстві був директор, який до того ж раніше притягувався до кримінальної відповідальності, за незаконне переміщення наркотичних засобів та  за підроблення документів.

Детективи БЕБ встановили, що підприємство з ознаками "ризиковості" лише за 2 місяці поточного року експортувало сільськогосподарську продукцію на загальну суму понад 2,3 мільярда гривень в адресу компанії за кордоном.

Тож щоб отримати додаткові докази детективи БЕБ обшукали елеватор. 

Під час обшуків встановлено, що елеватор отримав для перевалки аграрну продукцію від підприємства, що не існує й планував експортувати це збіжжя.

Також були відсутні документи, які б підтверджували походження зернових. Окрім того, детективи виявили та вилучили понад 400 товаротранспортних накладних (ТТН), за якими на елеватор поступила сільськогосподарська продукція від фіктивного підприємства у кількості близько 9 тисяч тонн.

Після виявлення зазначеної документації, керівництво елеватора та його службові особи відмовилися будь-яким чином сприяти детективам у проведені слідчих дій, а саме надати відомості про тип та кількість сільськогосподарської продукції, яка була завезена та зберігається на елеваторі, надавати будь-яку технічну документацію, необхідну для здійснення розрахунку кількості залишків продукції.

 Згодом, директор елеватора надав детективам аналогічні ТТН, які були виписані вже від зареєстрованого підприємства з листом компанії-нерезидента про те, що попередні ТТН у кількості понад 400 штук виписані нібито помилково. Однак, нові ТТН не були заповнені належним чином та мали ознаки підробки.

Окрім того, неподалік вказаного елеватора встановлено точку продажу підроблених ТТН. Ним виявився магазин продовольчих товарів. Під час обшуку було виявлено незаповнені бланки накладних підприємства, яке нібито є відправником продукції. У згаданому приміщенні також здійснювався продаж підроблених ТТН на доставлення та транспортування сільськогосподарської продукції.

 

+ 0 -
  • 0
  • 121

Добавить комментарий