В Україні рекордно подорожчала картопля

Тенденція до зростання цін на овочі борщового набору цьогоріч розпочалась раніше, ніж торік. Наступний етап буде за 2-3 тижні. Про це говориться у повідомленні ринку «Шувар», пише agronews.ua.
Стан щодо картоплі — тут на 40-50% зростання.

«Минулого вересня середня ціна кілограму картоплі була 5 грн, нині — 7-8 грн. Звісно, її вистачить на всіх, адже на харчові цілі в Україні використовують лише 26%. Причина зростання — частково сезонна, адже багато картоплі було пошкоджено шкідниками.

Але глобально проблема глибша — Україна втратила власну базу насінництва. Щороку маємо на посадку все менше, оскільки не поновлюємо сорти. Система у напіврозваленому стані. Підприємства не продукують базу для населення розмноженням сортів. Зокрема, занепадають Інститут картоплярства НААН, який, крім селекції, займався розмноженням, регіональні інститути, які мали відділи картоплярства, господарства, які розмножували насіння для своїх посадок і продавали його населенню. Таким чином, ми вже на понад 70% залежимо від іноземної селекції, а це в аграрному секторі — втрата незалежності», — пояснюють фахівці.

+ 0 -
  • 0
  • 446

Добавить комментарий