В Україні хочуть всім перерахувати пенсії та змінити умови нарахування поточним пенсіонерам

Про це в ефірі телемарафону повідомила перша заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак.

"Ми говоримо не про середню заробітну плату в цілому по країні, а про конкретну заробітну плату, яку людина отримувала. Якщо сьогодні призначається пенсія, то порівнюється, який розмір заробітку отримувала людина, яке було співвідношення до середнього заробітка по країні і визначається так званий коефіцієнт заробітку для конкретної людини", - сказала вона.

По системі є велика розбіжність по пенсіям.

Марчак пояснила, що для вирівнювання різниці між пенсіями людей, які пішли на пенсію 10 років тому за інших інфляційних умов та курсу гривні до іноземної валюти, та людьми, які пішли на пенсію рік чи два тому, будуть використовуватися спеціальні коефіцієнти.

"Якщо людина в 2000-му році отримувала зарплатню в 10 тис. гривень, то це була дуже велика зарплатня. Можу помилитися в цифрі, але тоді середня зарплатня складала 1 тис. гривень. Це означає, що у такої людини в 2000-му році коефіцієнт заміщення був 10. Тобто зарплатня в 10 тис. гривень в 10 разів перевищувала середню. В 2022 році середня зарплатня складала більше 13 тис. гривень. Тобто беремо оці 13 тисяч і множимо на коефіцієнт 10, і матимемо, скільки була б зарплатня такої людини. 13 тисяч гривень, множимо на коефіцієнт 10 і множимо на коефіцієнт 0,3, тобто 30% від зарплатні, і маємо отримати розрахунок пенсії", - пояснила замміністра.

+ 0 -
  • 0
  • 389

Добавить комментарий