Міносвіти підтвердило, що міністр Лісовий не складав іспит з держмови перед призначенням на посаду

Міністерство освіти і науки (МОН) України офіційно підтвердило, що міністр освіти Оксен Лісовий не складав іспит з державної мови перед призначенням на посаду відповідно до норми Закону України "Про правовий режим воєнного стану", що дозволяє не надавати документ про підтвердження рівня володіння державною мовою.

Про це заявив Telegram-канал Українські Новини, посилаючись на відповідь Міносвіти.

"[...] Водночас, відповідно до ч. 6 ст. 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" особа, яка претендує на зайняття політичної посади, посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівника суб’єкта господарювання державного сектору економіки, посади керівника комунального підприємства, установи, організації, у період дії

воєнного стану не подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачену Законом України "Про запобігання корупції", та документ про підтвердження рівня володіння державною мовою відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", - вказано у відповіді на інформаційний запит.

"У міністерстві кажуть, що на час дії воєнного стану держслужбовцям і міністрам не потрібно подавати документи про підтвердження володіння державною мовою та декларацію про доходи. Напередодні деякі медіа звинуватили міністра Лісового у невиконанні вимоги щодо державної мови", - прокоментував Telegram-канал Українські Новини.

Нагадаємо, 20 вересня засоби масової інформації повідомили, що перед призначенням на посаду міністр освіти і науки Оксен Лісовий та його заступники "забули" скласти обов’язковий іспит на знання української мови.

"Одразу кілька джерел в уряді повідомили нам про те, що перед призначенням пан Лісовий разом із першим заступником Євгеном Кудрявцем та "звичайними" заступниками Денисом Курбатовим та Андрієм Сташківим порушили норму закону, без якої їх знаходження на посаді викликає серйозні питання. Йдеться про обов’язковий для цього рівня посад іспит з української мови. Хтось скаже - формальність. Але ж справа в тому, що цю процедуру проходять всі міністри. Робив це нещодавно і новоспечений міністр оборони Рустем Умєров - прямо в день призначення він склав відповідний екзамен", - зазначається в матеріалі.

+ 0 -
  • 0
  • 467

Добавить комментарий