Профспілки порахували, на скільки необхідно підняти мінімальну зарплату в Україні вже 2024 року

На їхню думку, в держбюджеті знову закладено зниження соціальних стандартів та гарантій.
Профспілки вимагають підвищення мінімальної зарплати в Україні на 2024 рік до фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням інфляції. Про це йдеться у заяві Федерації профспілок.

За попередніми оцінками, прожитковий мінімум у 2024 році становитиме 9257 грн. Тоді як мінімальна зарплата на наступний рік, згідно з проектом держбюджету, становитиме 8 тис. грн.

«Проектом Закону України „Про Державний бюджет України на 2024 рік“ знову передбачено занижені розміри основних державних соціальних стандартів та гарантій», – йдеться у заяві.

У профспілках нагадують, що невідповідна оплата праці ще кілька років тому призвела до критичного відтоку кваліфікованих кадрів з України. А війна ще більше посилила ці тенденції, коли мільйони українців виїхали за кордон.

У профспілках нагадують, що мінімальну заробітну плату вже заморожували на 2023 рік, і вона досі залишається на рівні жовтня 2022 року — 6700 грн. Посадовий оклад працівника 1-го тарифного розряду було заморожено взагалі на рівні грудня 2021 року – 2893 грн. Було також призупинено індексацію грошових доходів населення.

У той час як прожитковий мінімум для працездатних осіб у цінах серпня цього року вже становив 8015 грн.

+ 0 -
  • 0
  • 320

Добавить комментарий