В Україні з’явиться новий податок

В Україні готуються запровадити новий податок, який давно діє в європейських країнах. Про це повідомили у Кабінеті Міністрів України. 
Заступник міністра довкілля Вікторія Киреєва уточнила, що йдеться про податок на розміщення та захоронення відходів на полігонах. В уряді розробляють відповідний законопроект. Новий податок планують запустити за прикладом країн Європи.

Очікується, що після реалізації змін до законодавства бізнес стане більш мотивованим, щоб сортувати сміття, а не просто відправляти його на захоронення. Воно має стати невигідним, а переробка залучатиме інвестиції та приноситиме дохід.

Впровадити роздільний збір відходів та їх сортування можна різними способами. Одним із інструментів буде екологічний податок на захоронення відходів. Над ним працюють представники Міністерства захисту навколишнього середовища, Міністерства фінансів та податкової. Проект незабаром обговорюватимуть у публічному просторі.

“Кожен із виробників повинен буде зібрати певну кількість продукції та переробити. А якщо цього не зробить, то платитиме великі штрафи”, – пояснила Киреєва.

Ті, хто планує економити та платити менший податок, мають навчитися сортувати відходи. Несортоване сміття невигідно прийматиме як перевізникам, так і тим, хто збирає його на полігонах. Суми відрізнятимуться у кілька разів.

Очікується, що дохід від нового податку спрямовуватимуть не лише до загального держбюджету, а й на місця. Це має допомогти громадам облаштовувати території для збору відсортованого сміття.

Нагадаємо, що податки за захоронення побутових відходів на полігонах передбачені у 23 країнах Європейського Союзу, у Швейцарії та Британії. Скрізь різні податкові ставки – потрібно сплачувати від 5 до 100 євро за тонну сміття.

В Україні щорічно з’являється понад 10 млн т відходів і лише маленький відсоток спрямовують на переробку.

“Хочемо платити менший податок – починаємо сортувати. Органи місцевого самоврядування якраз зможуть за рахунок екологічних засобів облаштовувати місця для збирання цього сміття”, – цитує Вікторію Киреєву “Українське радіо”.
В Україні зараз працює лише один сміттєспалювальний завод у Києві. У Полтавській області планують побудувати одразу чотири такі підприємства. Вони реалізуватимуть кілька сучасних технологій обробки – переробку органічних відходів із наступним виробництвом біометану, сортування із ресурсоцінних матеріалів. Потужність дозволятиме перероблят близько 500 тис. т відходів на рік.

Вартість проекту складе близько 120-130 млн євро. Вже йдуть переговори із партнерами з Європи та США.

+ 0 -
  • 0
  • 249

Добавить комментарий