Україна розпочала сезон відбору газу з підземних сховищ

Відбір природного газу з українських підземних сховищ газу (ПСГ) 7 листопада вперше від початку опалювального сезону перевищив обсяги закачування. Таким чином, Україна завершила сезон закачування газу до ПСГ та поступово входить у сезон відбору газу з підземних сховищ.

Про це свідчать розрахунки галузевого видання ExPro.

Так, 6 листопада відбір та закачування майже зрівнялися, а вже 7 листопада відбір газу зі сховищ становив понад 6 млн куб м, у той час, як закачування було відсутнє.

Зазначено, що протягом цьогорічного сезону закачування газу до підземних сховищ було закачано 7,44 млрд куб м природного газу.

Станом на 6 листопада в українських ПСГ, за розрахунками ExPro, зберігалося 16,616 млрд куб м природного газу (з урахуванням 554 млн куб м буферного газу).

Водночас за цифрами Міненерго та «Нафтогазу», у сховищах зберігалося 16,06 млрд куб м газу (без урахування 554 млн куб м буферного газу).

Цьогорічний сезон відбору газу розпочався у той же день (7 листопада), що і минулого року. Однак, минулого року в сховищах зберігалося 14,665 млрд куб м природного газу, помітно менше, ніж цьогоріч.

"Вагому частину ресурсу накопичили українські та іноземні компанії на «митному складі» українських ПСГ. Станом на 5 листопада на «митному складі» зберігалося 3,32 млрд куб м природного газу, найвище значення з листопада 2021 р. Однак, запаси на «митному складі» поступово зменшуються, оскільки в останні дні експорт газу «митного складу» перевищує імпорт до «митного складу», – резюмували в ExPro.

Як повідомлялося раніше до початку сезону відбору планувалося накопичити у сховищах 14,7 млрд куб м природного газу. Україна досягла цієї цілі 19 вересня.

+ 0 -
  • 0
  • 341

Добавить комментарий