В Осло 13 грудня відбувся другий саміт Україна – Північна Європа.

Країни Північної Європи з початку повномасштабного вторгнення Росії надали Україні допомоги на близько 11 мільярдів євро. Зокрема, були надані системи протиповітряної оборони, артилерійські системи й боєприпаси, основні бойові танки Leopard, бойові броньовані машини, засоби польової медичної допомоги та обладнання для розмінування.

У їх спільній заяві також сказано, що вони продовжуватимуть надавати вагому військову, економічну та гуманітарну допомогу Україні як індивідуально, так і колективно, а також у межах міжнародних форматів і платформ.
Країни Північної Європи підтримують позицію інших країн про те, що Росія повинна припинити свою агресію й негайно та беззастережно вивести свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Також зазначається, що ці країни беруть активну участь в протидії Росії щодо обходу санкцій.

Країни Північної Європи також погоджуються розпочати двосторонні переговори з Україною щодо безпекових зобов'язань, які будуть формалізовані в тісній координації із союзниками та партнерами країн «Групи семи».

"Країни Північної Європи забезпечують довгострокову підтримку України. Ми об'єднані у зміцненні стійкості України та її здатності захищати себе й залишаємося готовими підтримувати Україну сьогодні, завтра й протягом наступних років", - йдеться в заяві.

Данія, Ісландія, Норвегія та Швеція підтримують українську формулу миру, беруть активну участь на всіх наявних рівнях співпраці з Україною, у реалізації її десяти пунктів.

+ 0 -
  • 0
  • 524

Добавить комментарий