Мінфін схиляється до польської моделі оподаткування ФОПів: що вона передбачає

Міністерство фінансів України схиляється до реформи спрощеної системи оподаткування за польською моделлю. Вона передбачає широку шкалу ставок єдиного податку.

Про це повідомила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей під час обговорення Національної стратегії доходів на заході Центру економічної стратегії. За її словами, податки для "зарплатних ФОПів" почнуть підвищувати у довгостроковій перспективі.

"Ми взяли за основу польську систему оподаткування малого та середнього бізнесу. В Польщі існує диференційована система, там досить багато ставок — від 2% до 20%. Вони змінюються час від часу, залежно від економіки", — заявила вона.

Воробей пояснила, що найвищі ставки накладають на сфери діяльності, в яких найменша затратна частина. За її словами, в основному це сфери надання послуг.

"Це ті види діяльності, які використовуються для підміни трудових відносин цивільно-правовими або контрактами з ФОП", — додала заступниця міністра фінансів.

Також вона підкреслила, що говорити про якісь конкретні ставки поки що зарано, а зміна оподаткування ще далека перспективі.

"У нас є приблизний перелік ставок, але це не буде вноситися одномоментно, це буде широко обговорюватися з бізнесом. Це буде публічний процес", — наголосила Воробей.

Нагадаємо, в Україні планують запровадити спеціальний режим оподаткування доходів, одержаних фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності. Йдеться про кур'єрів, таксистів, а також майстрів манікюру, перукарів і не тільки.

+ 0 -
  • 0
  • 415

Добавить комментарий