Митники вилучили рідкісні порцелянові скульптурки які відправлялися з Одеси до Казахстану

Працівники Київської митниці припинили кілька спроб незаконного пересилання за кордон у міжнародних поштових відправленнях трьох рідкісних скульптур порцелянової фабрики Гарднера вартістю 400 тис. грн, які мають культурну цінність. Всі скульптури відправлялися з Одеси до Казахстану. Про це повідомляє Державна митна служба України.

Митники вилучили рідкісну гарднерівську порцеляну, виготовлену у 19-20 століттях: з огляду на явні ознаки старовини на скульптурках, митники спрямували їх на експертизу до Національного музею історії України для встановлення належності їх до культурних цінностей.

Як визначили фахівці музею, виявлені митниками предмети – рідкісна скульптурна пластика, яка лімітовано продукувалася приватною порцеляновою фабрикою шотландця Франца Гарднера, що функціонувала з 1766 року в російській імперії на московщині, – зазначили митники.

Для виготовлення своєї порцеляни на фабриці використовували найкращу в імперії сировину з території сучасної України – глухівський каолін. Відбувалося це аж до Другої світової війни.

Йдеться про порцелянові скульптури «Нендалець» 1870-1880 років виготовлення, «Чорногорець (ополченець)» 1880-х років та «Мордовські жінки» 1927-1930 років, всі – з фабричними клеймами. За висновком експертів, скульптурки мають культурну цінність, а загальна оцінна (не комерційна) вартість виробів становить 400 тис. грн.

Серед колекціонерів та поціновувачів гарднерівських виробів представлені композиції досі викликають особливу зацікавленість через лімітованість серій. Нині фігурок збереглося небагато. Аналоги знаходяться у провідних музеях та приватних зібраннях.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозвільного документу митникам надано не було.

Стосовно громадян, які відправляли культурні цінності за кордон, Київською митницею складено протоколи про порушення.

+ 0 -
  • 0
  • 154

Добавить комментарий