Мінімальна пенсійна виплата з березня збільшиться до 2 725 гривень, - ПФ

Мінімальна пенсійна виплата з березня збільшиться до 2 725 гривень. Про це йдеться у повідомленні Пенсійного фонду.

ПФ зазначає, що відповідно до пункту 8 прикінцевих положень Закону "Про Державний бюджет України на 2024 рік" з 1 березня 2024 року разом із щорічною індексацією пенсій здійснюється перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року.

"У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 2093 грн до 2361 грн збільшуються розміри мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму", - йдеться у повідомленні.

ПФ також повідомляє, що постанова Кабінету Міністрів про індексацію пенсій з березня на 8% передбачає додаткові гарантії мінімальних пенсійних виплат.

Так, розмір пенсії непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, не може бути нижче 3 370 гривень.

У пенсіонерів, яким виповнилося 80 років та які мають страховий стаж 25 років чоловіки та 20 років жінки, розмір пенсійної виплати не може бути нижче 3 370 гривень.

У пенсіонерів віком від 70 до 80 років, які мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, розмір пенсійної виплати не може бути нижче 3 240 гривень.

Пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, але їх страховий стаж менше 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, мінімальна пенсійна виплата обчислюється в розмірі, пропорційному до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3 240 гривень. При цьому розмір пенсійної виплати за наявності страхового стажу не менше ніж 25 років у чоловіків і не менше ніж 20 років у жінок із числа осіб у віці від 75 до 80 років не може бути меншим ніж 3 240 гривень.

У пенсіонерів віком до 70 років, які мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки розмір пенсійної виплати не може бути нижче 2 980 гривень.

У інших категорій пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та закону, відповідно до якого призначено пенсію), розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) та щомісячної державної адресної допомоги не може бути нижче 2 725 гривень.

ПФ наголошує, що перерахунок пенсій з 1 березня буде проведено без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ.

+ 0 -
  • 0
  • 409

Добавить комментарий