10 квітня 2024 року Одеса відзначає 80-ту річницю визволення міста від фашистських загарбників

З нагоди пам'ятної дати відбулись церемонії покладання квітів до пам'ятника Невідомому матросу на Алеї Слави та обеліска «Крила Перемоги» на площі Десятого квітня.

В Одесі залишилися три ветерани, які обороняли та звільняли Одесу під час Другої світової війни. З них лише один є учасником звільнення міста від загарбників. Це Ахлупін Євгеній Семенович. Він народився 30 вересня 1929 року. Та у свої майже чотирнадцять вже брав участь у партизанському русі. 3 1943 року юнак працював  в одеському підпіллі, був розвідником у Партизанській патріотичній групі.

Увечері 9 квітня 1944 року радянські війська увірвалися в північні квартали Одеси і нічним штурмом при сприянні партизан до ранку 10 квітня вигнали нацистських окупантів з Одеси. Символом звільнення міста від окупації був піднятий в той же день над Оперним театром червоний прапор.

За час окупації, яка тривала 907 днів, в Одесі загинули 82 тис. жителів, 78 тис. чоловік були відправлені на примусові роботи до Німеччини. 1 травня 1945 року наказом Верховного головнокомандувача Одеса була оголошена Містом-Героєм.

+ 0 -
  • 0
  • 206

Добавить комментарий