Десятки єгипетських пірамід, ймовірно, збудовані вздовж загубленого рукава Нілу

Згідно з новим дослідженням, 31 єгипетська піраміда була побудована на березі не існуючого нині рукава річки Ніл. Це пояснює дивне розташування групи пірамід на вузькому клаптику землі серед Західного пустельного плато, адже більшість давньоєгипетських поселень розташовувалися в безпосередній близькості до річки. Ніл усю історію був основною транспортною артерією Єгипту, тому логічно розташування великого будівництва на березі, де розвантажували кораблі, а не за десятки кілометрів посеред пустелі.

У цій зоні розташовуються найвідоміші єгипетські піраміди, такі як комплекс пірамід у Гізі, ступінчаста піраміда Джосера, Ламана піраміда тощо. Вони будувалися у проміжку між 2700 та 1700 роками до н.е. На кінець Льодовикового періоду (періоду найбільшого зледеніння Землі) вологи в Африці було значно більше, а рівень Нілу - суттєво вищий. Згідно з висновками вчених, на той час існував приблизно 64-кілометровий рукав Нілу. Для підтвердження своєї гіпотези вчені досліджували супутникові знімки, зразки осадових порід та проводили геофізичні дослідження на Західному пустельному плато. Вони пропонують назвати втрачене русло річки «Ахрамат», що з арабської перекладається як «піраміди».

Десятки єгипетських пірамід, ймовірно, збудовані вздовж загубленого рукава Нілу

Дослідники також звернули увагу, що багато пірамід мають вимощені бруківкою дороги, що закінчуються там, де було зникле русло. Потужні дороги біля комплексу пірамід у Гізі (Хефрена, Менакура і Кенткауса) приводять дослідників до висновку, що в цьому місці було гирло висохлого рукава річки, отже він ще існував за часів Четвертої династії Старого царства.

Вчені вважають, що посуха, яка сталася близько 4200 років тому, перетворила рукав на мілководний без сильної течії і вітер зміг поступово засипати його, зробивши непомітним для оптичних супутникових знімків. Знання про існування цього рукава тепер дасть розуміння, де ще можуть розташовуватися поселення тієї епохи, щоб врятувати їх від урбанізації.

Єгипетські піраміди є візитівкою сучасного Єгипту, завдяки їм до нашого часу було збережено дуже багато інформації про розвиток однієї з найдавніших цивілізацій на Землі. Сезонність розливу Нілу призводила до того, що кілька місяців на рік люди не могли займатися землеробством. Це вивільняло велику кількість робочої сили, яку влада залучала на монументальні будівництва.

Дослідження проводила команда дослідників з Вілмінгтонського університету Північної Кароліни (University of North Carolina Wilmington) на чолі з Еманом Гонеймом (Eman Ghoneim).

+ 0 -
  • 0
  • 382

Добавить комментарий