Лікарі одеської швидкої допомоги подали петицію до Президента після конфлікту у військкоматі

Медики Одеси просять захисту у Президента: подано петицію після інциденту у військкоматі. Про це пише видання СТОПКОР.

11 червня в Одесі, на території Київського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), виникла напружена ситуація між військовими та працівниками швидкої допомоги. Конфлікт розпочався, коли медики, які прибули на виклик, виявилися заблокованими в будівлі військкомату.

За словами лікарки медицини невідкладних станів Вікторії Гончар, яка коментувала подію для ЗМІ, її бригада приїхала на виклик до чоловіка, який повідомив, що його побили працівники ТЦК. Після прибуття медики діагностували у пацієнта підозру на закриту черепно-мозкову травму та струс головного мозку. Попри пропозицію госпіталізації, працівники ТЦК відмовили медикам у можливості забрати чоловіка до лікарні, аргументуючи це наявністю власного медика, який вже оглянув пацієнта.

"Я знаходилась на території ТЦК насильно протягом чотирьох годин. Ми були на роботі і нас викликали для надання медичної допомоги потерпілому. Вони закрили нас на території ТЦК і не давали вийти ні самостійно, ні з пацієнтом. Нічого не пояснювали",  зазначила Вікторія Гончар.

Ситуація загострилася, коли на допомогу колегам приїхали інші співробітники швидкої допомоги. Між медиками та військовими виникла бійка, яку зафіксували на відео і поширили в телеграм-каналах. За словами фельдшера Богдана Величка, вони тричі викликали поліцію, але лише третій виклик виявився результативним.

"Все закінчилося після того, як співробітники підняли ґвалт на території ТЦК, там почалася бійка, якісь масові заворушення. Ми не бачили цього у зв’язку з тим, що високий паркан. І після цього нас відпустили", — додав Богдан Величко.

Обласний ТЦК опублікував свою версію подій, стверджуючи, що група оповіщення привезла чоловіка для оновлення облікових даних, але він відмовився пред’явити документи. Медики, які прибули згодом, нібито теж відмовилися показати свої документи і військовим, і поліції. Це викликало у військовослужбовців підозру, що медики намагаються допомогти громадянину уникнути військової служби.

"Через це у військовослужбовців Київського РТЦК та СП міста Одеса виникла підозра, що прибулі особи намагаються допомогти громадянину уникнути військової служби, на яку він був визнаний придатним за висновком військово-лікарської комісії", — йдеться в офіційному дописі ТЦК.

В Одесі лікарі швидкої допомоги подали петицію до Президента після конфлікту у військкоматі

У Спеціалізованій прокуратурі у сфері оборони Південного регіону повідомили, що за фактом інциденту розпочали розслідування за статтею 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

Цей інцидент також привернув увагу до проблеми бронювання від мобілізації працівників швидкої допомоги. Лікар швидкої допомоги Олександр Кіщенко розповів, що прийшов до ТЦК оновити дані, як того вимагає закон, але вийшов з повісткою.

"Моє керівництво обіцяло, що все буде добре, все вирішать щодо повісток. Сказали, щоб йшов оновити дані. У ТЦК мені сказали: "Ми йдемо назустріч, тобі і твоєму керівництву, щоб це питання вирішити, щоб тебе поставили на бронь". Після чого я вийшов з бойовою повісткою", — зазначив Олександр Кіщенко.

Директорка Центру екстреної допомоги Світлана Ізосімова повідомила, що процес бронювання розпочали ще в грудні минулого року. Проте через зміни в законодавстві працівники екстреної медичної допомоги повинні оновити свої дані у ТЦК для створення нових списків бронювання.

"Щоб уникнути цих розбіжностей, люди повинні особисто піти в ТЦК, оновити дані і принести нам ці оновлені документи. Ніхто не зможе зробити це за них. І тільки тоді ми подамо нові списки для бронювання", — пояснила Світлана Ізосімова.

В Одесі лікарі швидкої допомоги подали петицію до Президента після конфлікту у військкоматі

Медики звернулися до Президента України з петицією, в якій закликають розробити систему бронювання для критично важливої ланки життєдіяльності суспільства — екстреної медичної допомоги і медицини катастроф. Ще один лікар Дмитро прокоментував для СтопКора ситуацію, наголошуючи, що проблема назрівала давно:

"В нас просто взагалі немає броні! І ця ситуація біля ТЦК стало тригерною для багатьох наших співробітників. На жаль, вже протягом багатьох місяців нам обіцяють, що ми будемо визнані об’єктом критичної інфраструктури і наших співробітників забронюють згідно зі всіма нормами законодавства. Але все залишається на рівні розмов. Наші співробітники подали петицію до Президента, щоб розв'язати це питання на вже іншому рівні. На рівні держави. Адже ігнорування цієї ситуації може призвести до того, що на масові виклики, вибухи, травми просто не буде кому виїжджати",  каже медик.

Водночас Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що дії на відео дискредитують обидві сторони конфлікту.

+ 0 -
  • 0
  • 1 228

Добавить комментарий