В Одесі нейтралізували групу ГРУ, яка готувала захоплення влади у місті

СБУ нейтралізувала оперативно-бойову групу російського ГРУ, яка планувала силове захоплення влади в Одесі. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

У місті затримали лідера ворожої групи та його помічника. У них вилучили більше 70 одиниць вогнепальної зброї з оптичними прицілами, боєприпаси, а також бронежилети, шоломи, балістичні окуляри й інше тактичне спорядження.

За даними слідства, зловмисники, діючи за вказівками російських спецслужб ще на початку повномасштабного вторгнення, готувалися до силового захоплення державних установ на Одещині. Планувалося не лише захоплення адмінбудівель, але й атаки на Сили оборони з тилу, якщо російські війська наблизяться до міста.

Після поразок російських військ на фронті, група перейшла в стан очікування і була активована лише влітку 2024 року для виконання нових секретних завдань.

За матеріалами справи, керівником цієї групи був 49-річний мешканець тимчасово окупованого Криму, який після анексії півострова переїхав до Одеси. На початку війни він почав створювати бойові загони для захоплення влади під виглядом громадських організацій.

Ці організації офіційно займалися питаннями військової історії, екології та юриспруденції, але насправді формували підпільні групи: снайперські, розвідувальні, зв’язку та штурмову групу. Вибирали людей з бойовим досвідом або специфічними навичками. У випадку захоплення міста, учасникам обіцяли посади в окупаційній адміністрації.

Всього завербували понад 20 осіб, які зараз перебувають під слідством. Проти них тривають заходи для притягнення до відповідальності за злочини проти України. Затриманим загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

+ 0 -
  • 0
  • 112

Добавить комментарий