В Одессе хотят создать Центр помощи спасательным операциям

С такой инициативой выступил "Институт развития городов".

Вот текст инициативы:

Трагедія, що сталася в Одесі 4 грудня 2019 року показала, що управління ДСНС в Одеській області не має достатньої кількості рятівного оснащення та амуніції для пожежників. У той же час, керівництво ДСНС запевняє, що не може взяти на баланс сучасний інвентар, оскільки його використання не передбачене внутрішніми інструкціями.

Бюрократія безжальна. Але людей треба рятувати щодня. Тому «Інститут розвитку міст» пропонує альтернативу: створити коштом одеської громади комунальну установу, яка буде допомагати ДСНС у порятунку людей, використовуючи усе необхідне обладнання.

Просимо Вас ознайомитися з текстом листа, який ми пропонуємо як основу для звернення до міського голови Геннадія Труханова.

Очікуємо на ваші зауваження, пропозиції та доповнення!

Коли документ буде погоджено з вами та з експертами з пожежної безпеки, ми звернемося до депутатів Одеської міської ради з тим, щоб вони ініціювали створення такої установи, яка б гарантувала використання сучасних методів порятунку людей в Одесі.

А тепер - власне текст звернення:

Шановний Геннадію Леонідовичу!

Масштабна пожежа, що сталася 4 грудня 2019 року у будинку на вул. Троїцькій, 25, показала, що Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області не має достатньої кількості рятівного устаткування для оперативного порятунку людей під час пожежі. Водночас, сама ДСНС України потерпає від постійного недофінансування.

Зокрема, Загальнодержавна цільова програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013-2017 роки була профінансована лише на 6,5%.

Недостатність матеріального забезпечення Головного управління ДСНС в Одеській області стає усе більшою проблемою з огляду на зростання житлового фонду нашого міста. Крім того, деякі інструкції, якими керується ДСНС України під час рятувальних операцій, є застарілими і не передбачають використання сучасних засобів порятунку людей – рятувальних батутів, рукавів та натяжних трапів.

На жаль, пожежа, яка забрала життя багатьох людей сталась не вперше в нашому місті, і ситуація в сфері протипожежної безпеки вимагає від влади конкретних і конструктивних дій по убезпеченню міста. Одеська міська рада має вжити всі можливі заходи для забезпечення протипожежної безпеки в Одесі та запобігти новим жертвам.

На підставі вищевикладеного вимагаємо:

1) терміново розглянути питання про створення на основі Департаменту муніципальної безпеки комунальної установи «Центр сприяння рятувальним операціям» з відділеннями у кожному з адміністративних районів Одеси.

Пропонуємо, аби кожне відділення зазначеної комунальної установи було укомплектовано наступним обладнанням:

- двома евакуаторами для оперативного усунення автомобілів, які заважають гасінню пожежі;

- одним автопідйомником;

- двома батутами типу «Куб життя»;

- двома натяжними полотнами;

- рятувальними рукавами для спасіння людей з висоти 9-го, 12-го та 15-го поверхів;

- страхувальним та іншим оснащенням, яке б могло надаватися рятувальникам на час роботи з ліквідації займання;

2) оскільки трагедія у будівлі Одеського коледжу економіки та готельного бізнесу виявила повну непідготовленість викладацького складу та учнів до подібної ситуації, вимагаємо створити на базі комунальної установи тренувальний центр з учбовими класами та тренажерами, які дозволяють моделювати пожежу, землетрус, а також дії при терористичному акті, захопленні заручників тощо – з тим, щоб усі діти, починаючи з 5-го класу могли пройти мінімум триденне навчання основам безпеки раз на рік та отримати навички виживання в екстремальних ситуаціях;

3) створити Комісію для створення відповідної установи із залученням представників депутатського корпусу Одеської міської ради, Департаменту муніципальної безпеки та КУ «Запасні пункти управління цивільного захисту ОМР», Департаменту транспорту та КП «СМЕП», Департаменту комунальної власності, Юридичного департаменту та Департаменту фінансів ОМР;

4) зобов’язати Комісію розробити статутні документи та відповідні проекти рішення Одеської міської ради з визначенням фінансування для внесення змін у бюджет Одеси на 2020 рік та визначенням штатного розкладу такої установи. Зазначені документи розробити у строк до 31 січня 2020 року, аби виконавчий комітет Одеської міської ради міг завчасно підготувати проекти рішень про створення та фінансування комунальної установи «Центр сприяння рятувальним операціям» і подати їх на розгляд депутатів Одеської міської ради.

+ 0 -
  • 0
  • 705

Добавить комментарий