Джонсон: Чорне море – не єдиний маршрут вивезення зерна з України

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Чорне море не є єдиним маршрутом для вивезення зерна з України.

Він закликав вивчити альтернативні варіанти. Про це він заявив під час виступу у британському парламенті, передає The Guardian.

"Нам потрібно дедалі інтенсивніше розглядати альтернативні способи вивезення зерна з України, якщо ми не можемо скористатися морським шляхом, Босфорською протокою", – зазначив Джонсон.

Зокрема, він наголосив, що необхідно вивчити можливість транспортування вантажів Дунаєм.

Британський прем'єр зазначив, що Туреччина докладає зусилля до врегулювання ситуації. Однак все залежить від згоди росіян дати вивезти зерно з України.

Україна щороку годувала 400 млн людей, а це 42% світової олії, 16% кукурудзи й 9% пшениці.

Росія блокує щонайменше 20 млн т українського зерна, чим посилює наявну продовольчу кризу. Кількість людей, які страждають від браку продовольства, подвоїлася на початку 2022 року. Становить 276 млн осіб. Через війну в Україні ця кількість зросте до 323 млн.

Постійна блокада Росією українських портів перешкоджає експорту не лише тонн зерна, а й кукурудзи з пшеницею. Російська Федерація несе пряму відповідальність за будь-які дефіцити в міжнародній торгівлі.

+ 0 -
  • 0
  • 1 868

Добавить комментарий