Одеситам розповіли, як змінювалися ціни на продукти харчування на споживчому ринку області у січні–червні 2022 року

Індекс споживчих цін в Одеській області у січні–червні 2022 року становив 115,4%, по Україні – 117,4%.
На споживчому ринку області у січні–червні 2022 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 21,5%.
Серед продуктів харчування найбільше (в 1,8 раза) зросли в ціні овочі, з них найсуттєвіше капуста білокачанна – у 3,8 раза, кабачки – у 3,4 раза, морква та буряк – у 2,6 раза, цибуля ріпчаста – у 2,2 раза.
Ціни на фрукти підвищились в 1,5 раза, зокрема на ягоди – у 2,2 раза, лимони –у 2,0 раза, кавуни, кісточкові та банани – в 1,5 раза. При цьому, яблука подешевшали на 3,7%.
На 25,4% підвищились у ціні риба та продукти з риби, а саме: на 41,5% – оселедці, на 33,8% – філе мороженої риби, на 26,9% – риба морожена.
Хліб і хлібопродукти зросли у ціні на 21,4%. Серед товарів цієї групи найбільше подорожчали рис – в 1,6 раза, крупи гречані та пшоно – в 1,5 раза, крупи ячні – на 39,3%, макаронні вироби із твердих сортів пшениці – на 33,6%, вафлі – на 32,4%. Поряд з цим, хліб пшеничний з борошна першого ґатунку подешевшав на 2,3%.
За групою цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби ціни зросли на 18,1%, у тому числі на карамель – на 29,4%, цукерки шоколадні – на 23,4%, мед – на 21,5%, зефір – на 19,6%.
Зростання цін на олію та жири на 14,8%, в значній мірі спричинено, суттєвим подорожчанням спредів на 30,5%, сала – на 19,8%, маргарину – на 19,0% та масла вершкового – на 15,7%.
М'ясо та м'ясопродукти стали дорожче на 6,8%, з них ковбаси варені вищого ґатунку – на 18,0%, ковбаси варені першого ґатунку – на 15,2%, фарш м’ясний – на 14,7%, субпродукти свинячі – на 13,0%, субпродукти яловичі – на 12,7%. У той же час фарш курячий подешевшав на 0,9%.
Разом з цим, на 1,3% знизились у ціні молоко, сир та яйця, що в основному обумовлено суттєвим (на 42,7%) здешевленням яєць. Водночас, кефір, став дорожчий на 17,8%.

+ 0 -
  • 0
  • 783

Добавить комментарий