Ціни на продукти в Україні зросли на 79% — швидше, ніж у ЄС

За даними інфляційного звіту НБУ, з 2016 року ціни на продукти харчування в Україні зросли в середньому на 79% у євровому еквіваленті, тоді як у країнах ЄС — на 46%.
Зростання цін в Україні випереджає європейське й відображає глобальні тенденції на ринку продовольства. Водночас зміни вартості в різних товарних групах є неоднорідними.
Так, хліб, крупи, овочі, фрукти, прісноводна риба та соняшникова олія залишаються дешевшими, ніж у ЄС, завдяки нижчим витратам на виробництво та логістику. Олія в Україні коштує на 20–25% менше, ніж у Польщі.
Натомість вершкове масло дорожче — у середньому на 20–25%, через високу собівартість і відсутність масштабної держпідтримки, як у країнах ЄС.
Продукти тваринництва демонструють змішану динаміку: м’ясо птиці та яйця в Україні дешевші завдяки великим виробництвам, тоді як свинина й молочна продукція — дорожчі, через проблеми в галузі.
НБУ наголошує, що темпи зближення українських і європейських цін залежать від купівельної спроможності населення. Якщо ціни на базові продукти швидко наближатимуться до європейських, це може спричинити падіння попиту або перехід до дешевших альтернатив.