СБУ заблокувала 7 тисяч ботів на Київщині та в Одеській області

Координатори ботоферм вели акаунти у соцмережах, у яких розганяли паніку та дезінформацію на користь РФ.

Кіберфахівці Служби безпеки України ліквідували дві ботоферми, на Київщині та в Одеській області, повідомляється на сайті СБУ.

«Армію ботів» у майже 7 тисяч акаунтів використовували «для поширення деструктивного контенту, зокрема для дискредитації Сил оборони України та керівництва держави, виправдання збройної агресії РФ, розхитування суспільно-політичної ситуації в країн».

На Київщині виявили 24-річного координатора ботоферми на 5 тисяч акаунтів. Він із Запорізької області, зараз мешкає на Київщині. Задля конспірації координатор реєстрував фейкові акаунти через російські електронні поштові сервіси та віртуальні номери російських і білоруських мобільних операторів. В окремих випадках для їх верифікації використовував підроблені документи українських громадян. «Готових» ботів зловмисник здавав в оренду або продавав зацікавленим особам, приймаючи оплату за свої «послуги» на банківську карту.

Як встановила Служба безпеки, його «клієнтами» були, зокрема, представники піар-підрозділів політичних партій і громадяни РФ, які просувають в українському інформпросторі «деструктивні та провокаційні матеріали».

Після обшуку в координатора ботоферми вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності та спеціальне програмне забезпечення. Вирішується питання щодо повідомлення організатору ботоферми про підозру за частиною1 статті 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України.

В Одеській області виявили чотирьох організаторів ботоферми з-поміж місцевих мешканців. Вони створювали та розвивали акаунти у соцмережах і месенджерах. З них поширювали контент для розгону панічних настроїв у регіоні, зокрема, розганяли дезінформацію та фейкові новини з фронтів.

Як встановила Служба безпеки, їхніми «клієнтами» були особи, які перебувають на території РФ.

Підч час обшуків иявилено та вилучено дял експертизи комп’ютерну техніку, сервери, понад 250 USB-модемів, банківські картки, понад 400 SIM-карток операторів мобільного зв’язку.

Після проведення експертиз вирішуватиметься питання щодо оголошення фігурантам підозр за двома статтями Кримінального кодексу України: частиною 1 статті111-1 (колабораційна діяльність) та частиною 1 статті 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку).

Викриття ботоферм здійснювали співробітники СБУ спільно з кіберфахівцями та слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Одеської та Київської обласних прокуратур.

+ 0 -
  • 0
  • 273

Добавить комментарий