Інфляція пришвидшилася, ціни зросли: Нацбанк назвав темпи і відсотки

У серпні споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 23,8%, у липні цей показник становив 22,2%. У місячному вимірі ціни в Україні зросли на 1,1%. Про це повідомив Національний банк.

"Споживча інфляція очікувано зростала, але другий місяць поспіль була трохи нижче траєкторії базового прогнозу. Насамперед завдяки більш швидкому зниженню вартості палива. Однак відхилення зменшилося у порівнянні з липнем", – повідомила фінустанова.

Темпи зростання цін на непродовольчі товари зросли у серпні в річному вираженні до 16,7%.

Це зумовлено липневим коригуванням офіційного курсу гривні та обмеженим постачанням нових партій товарів, значними логістичними витратами бізнесу, вичерпанням запасів і погіршенням девальваційних очікувань.

Швидше зростали ціни на товари для дому (посуд, меблі, побутову техніку та хімію), електроніку, автомобілі, ліки, товари для особистого догляду та для ремонту житла.

Темпи падіння цін на одяг і взуття сповільнилися.

Пришвидшилося зростання цін на оброблені продовольчі товари – до 23,9% в річному вираженні.

"Більш високими темпами дорожчали рибні, молочні, кондитерські вироби, масло, олійні продукти, безалкогольні напої і сухофрукти. Це обумовлювалося більш високими витратами бізнесу і впливом коригування офіційного курсу гривні на вартість товарів через подорожчання імпорту", – пояснив Нацбанк.

+ 0 -
  • 0
  • 435

Добавить комментарий