Технології здоров’я: хто лікуватиме людей у найближчому майбутньому

COVID-19 різко змінив сприйняття новітніх технологій у галузі медицини, якщо раніше цією темою цікавилися лише фахівці, то зараз HealthTech опинився в центрі уваги. Усім стало цікаво, як можна лікуватися дистанційно, де краще замовляти доставку ліків і коли врешті-решт мобільні застосунки замінять лікаря, а може й самі лики. Своїм баченням найбільш перспективних інноваційних технологій у медицині, які вже трансформують світову систему охорони здоров’я, поділився з Mind голова Ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

Моніторинг стану здоров’я 

Одним із найважливіших напрямів HealthTech, який наразі дуже швидко розвивається, є biodata. Тобто це ті данні, які в динамічному режимі збирають про стан і здоров’я людини різноманітні портативні пристрої. Це загальносвітовий тренд.

Коли ми говоримо про накопичені данні, то наступним трендом є штучний інтелект, який на основі накопичених у медицині знань, дозволяє аналізувати біодані пацієнта та надавати йому певні рекомендації, прогнозувати ймовірність того чи іншого захворювання або його розвитку.

Лікування в онлайн

Наступним трендом, який почав зростати в умовах пандемії COVID-19 і викликаних нею локдаунів, стала телемедицина.

Зростання цього сегменту медичних послуг у США сягнуло 35% на рік, розробкою та впровадженням відповідних технологій займається близько 40 американських компаній.

Телемедицина також використовує елементи штучного інтелекту, який дозволяє, здійснювати діагностику захворювань в автоматичному режимі, відповідно з’являються так звані digital humans – віртуальні асистенти, які дозволяють приймати та опрацьовувати звернення пацієнта до лікаря і робити первинну діагностику в автоматичному режимі. Це вже не фантастика – у відповідні технології інвестують такі гіганти, як Amazon та Google.

В Україні поки такого немає, але кожен може поексперементувати із цією технологією зайшовши на сайт digitalhumans.com, де можна створити свого власного аватара.

Розумні пігулки

Доставка ліків або проведення хірургічних маніпуляції у «віддалених куточках» організму людини вже зараз може відбуватися за допомогою технології robotics. 

У цій технології використовуються мініроботи, які вміщуються в капсулі, не більшій за розміром, ніж звичайна капсула з ліками.

Потрапляючи в організм людини такий робот починає подорожувати, він має дистанційне керування і може потрапляти до найскладніших ділянок організму, куди він або доставляє ліки, або проводить певні маніпуляції. Зокрема такі роботи використовуються для лікування шлунково-кишкового тракту (ШКТ), де вони можуть навіть блокувати кровотечу.

Раннє виявлення хвороб

Багато українських компаній сьогодні інвестують у цифрові технології, які на підставі інформації, зібраної під час відвідання людиною лікаря, здатні аналізувати поведінку самого лікаря, динаміку розповсюдження того чи іншого діагнозу на певній території країни, перебіг хвороби.

Відповідно на основі цих даних можна прогнозувати тренди захворюваності, аналізувати алгоритм дій лікарів. Є багато компаній, які працюють в Україні над створенням систем моніторингу стану людей, хворих на цукровий діабет. Є українська компанія, яка розробляє пристрій для раннього виявлення діабету.

Індивідуальні ліки

Великий потенціал мають personalized drugs, адже зрозуміло, що кожна людина особлива й потребує індивідуального лікування. Хоча варто визнати, що створенню індивідуальних ліків перешкоджає питання економічної доцільності.

Ми всі вживаємо ліки, які мають певні дозування, визначенні дослідним шляхом. Але з часом ми прийдемо до того, що дозування має бути індивідуальним, визначеним залежно від стану здоров’я пацієнта, його віку, процесу та динаміки лікування.

Тож один із напрямів, який зараз дуже активно розвивається, – це 3D-друк ліків.

 Завдяки технології 3D-друку можна друкувати капсули, у яких будуть змішані індивідуально підібрані дозування відразу декількох фармацевтичних інгредієнтів.

Прогнозування стану здоров’я

Окремим трендом HealthTech є microbiome. Цим терміном визначають сукупність усіх мікроорганізмів, які існують в організмі людини.

У людському ШКТ існують близько 800 видів мікроорганізмів, і один із великих проєктів, який зараз триває, – це секвенування ДНК усього мікробіому.

В Україні вже є клініки, які разом із закордонними партнерами здійснюють відповідні дослідження, метою яких є отримання секвенування ДНК не лише людини, а й її мікробіому. На основі цих даних можна прогнозувати, як змінюватиметься стан здоров’я людини.

Підбір ліків за ДНК

Biohacking & Gene Editing – це той інструмент, що надає лікарям можливість вивчати, як ті чи інші гени впливають на стан здоров’я людини. З’являється можливість використовувати ДНК для участі в програмах тестування ліків, на підставі яких кожна людина може дізнатися, які саме ліки є найбільш ефективними для неї.

Наступний крок – можливість коригувати гени. Якщо раніше на секвенування ДНК людини потрібно було кілька днів чи навіть тижнів, то зараз – години.

Лікування психічних розладів

Digiceuticals (digital therapeutics) є тим напрямом, у якому Україна має великий потенціал. Він охоплює новітні технології у сфері лікування нервових розладів, зокрема й посттравматичного синдрому. Вже існують applications (мобільні застосунки), за допомогою яких лікар може відстежувати психічний стан пацієнта та навіть коригувати його. Тобто замість ліків або разом із ними вам прописують мобільний застосунок.

Існують application, які моніторять сон, а є виконані у вигляді гри, яка розроблена у такий спосіб, що під час гри людина отримує коригуючий вплив на мозок. Ми ж слухаємо заспокійливу музику, і так само можна використовувати гру, яка зменшує рівень збудженості людини. 

До речі, усі топові міжнародні фармакологічні компанії мають спеціальний підрозділ, який активно інвестує у digiceuticals.

ЗD-друк органів людини

Серед перспективних медичних технологій дуже активно в останні роки розвивається 3D Printing. Уже друкуються не лише зубні протези, а й штучна шкіра. Є український стартап, який займається 3D-друком кісток для протезування.

3D-друк використовують хірурги, коли відбувається моделювання складних операцій. Такий друк виконується кількома шарами з різних матеріалів різного кольору, що дозволяє створити модель певної частини людського тіла і вже на ній відпрацювати операцію.

Хто готовий інвестувати в технології

Розвиток технологій відбувається паралельно з відповідними онлайн-сервісами, тож новими великими гравцями у сфері охорони здоров’я стали такі гіганти, як Amazon та Google.

Уже сьогодні в Amazon є сервіс Amazon healthcare product deliveries, який дозволяє спростити та в кілька разів прискорити пошук ліків.

Google працює над поліпшенням структурування медичних порад за пошуковими запитами щодо питань здоров’я.

Темпи впровадження технологій у медицині випереджають навіть найсміливіші очікування. Чи можна вже сьогодні говорити про портативне УЗД, яке буде під’єднано до мобільного телефона – такі розробки вже існують. Відповідно будь-яка людина, яка має базову медичну освіту, має програмне забезпечення і пристрій, який підключається до телефона, може робити дослідження УЗД.

Чи може будь-хто з нас самостійно робити аналіз ДНК, отримавши мазок із ротової порожнини? Так, $5 000 коштує пристрій, який дозволяє це робити навіть у «польових умовах». Залишається питання доступності відповідних технологій і пристроїв, але з часом і воно буде вирішене, навіть швидше, ніж нам задається.

+ 0 -
  • 0
  • 536

Добавить комментарий