Лікарі з’ясували, що відмова від алкоголю може підвищувати ризик деменції

Дослідники з Університету Нового Південного Уельсу провели оглядове дослідження, яке показало, що ризик деменції вищий у тих, хто повністю відмовився від алкоголю. Робота опублікована в журналі Addiction.

Вчені зібрали дані 15 епідеміологічних досліджень про зв’язок між рівнем споживання алкоголю та деменцією, проведених на шести континентах. Загалом у них було включено 24,5 тисячі осіб, середній вік яких на момент початку досліджень становив майже 72 роки.

Виявилося, що ризик розвитку деменції був найвищим серед осіб, які утримуються від вживання алкоголю. Ті, хто пив помірковано або навіть часто, мали нижчий ризик розвитку деменції. При цьому ризик не залежав від кількості алкоголю.

Учасники оцінювали свій рівень споживання алкоголю самостійно та могли занизити його. Крім того, багато п’ючих людей могли бути не включені в аналіз, оскільки померли до 72 років. У результаті дослідження могли включити найздоровіших. Робота мала й інші обмеження, тому до неї потрібно ставитися з обережністю. І, звісно, ??висновки вчених не свідчать, що алкоголь захищає від деменції.

Загалом дані різних досліджень залишаються суперечливими: одні показують, що алкоголь не підвищує ризик деменції, інші — що зв’язок є і він залежить від дози.

За даними Комісії Lancet 2020 року, до 40% випадків деменції можна було б запобігти або відстрочити. Виявлення нових факторів ризику дозволить вжити заходів для запобігання ще більшій кількості захворювань.

+ 0 -
  • 0
  • 427

Добавить комментарий