14 жовтня у Музеї війни відкриється виставка «Музейний фронт»

У День захисників і захисниць України о 10.00 Музей війни презентує новий виставковий проєкт «Музейний фронт». Експозицію розміщено у просторі Нижньої Московської брами ХVІІІ ст. Печерської фортеці.

Тут представлено свідчення, задокументовані українськими військовими. Вже у квітневі дні 2022 року, коли ворога було вигнано з околиць м. Київ, дослідники розпочали свою роботу. В основі експозиційного проєкту - матеріали, зібрані бійцями тоді й передані ними на довічне зберігання до фондів Музею тепер.

Упродовж 5–28 квітня 2022 р. воїни-зв’язківці Головного інформаційно-телекомунікаційного вузла (ГІТВ) об’їхали більшість населених пунктів Бучанщини та Вишгородщини, що постраждали від війни. Їхні дослідження місць учорашніх боїв були вибудувані за найкращими зразками музейних наукових експедицій. «Трофеями» цих польових виїздів на колишні позиції російських військ стали десятки й сотні речових та друкованих джерел. На сотнях світлин зафіксовано: роботу дослідників у «полі»; знайдені предмети, що нині вже стали частиною музейної колекції, яка розповідає про російсько-українську війну; свідчення військових злочинів ворога.

Виставка має кілька тематичних блоків. Одна частина – це ворожі одяг, взуття, предмети побуту, фрагменти військового спорядження та зброї, документальні матеріали й зразки пропаганди. Інша – світлини та відео, які відображають епізоди непомітної, але важкої та вкрай потрібної роботи воїнів із фіксації російських злочини та збереження свідчень про них.

У цьому яскравому епізоді – прояв культурної та цивілізаційної сутності українського війська на противагу рашистській орді.

Автор ідеї – Юрій Савчук

Куратори – Олександр Білоус, військовослужбовець на позивний «Музейник»

Художники – Юрій Горпинич, Антон Логов

Місце проведення: м. Київ, вул. Лаврська, 27.

+ 0 -
  • 0
  • 456

Добавить комментарий