За кордоном українцям, що втратили документи, будуть оформлювати посвідку на повернення

З 14 листопада почне діяти постанова уряду щодо оформлення та видачі посвідчення особи на повернення додому.Про це розповіла Голова Державної міграційної служби Наталія Науменко під час брифінгу.

З початку повномасштабного вторгення росії на територію України мільйони українських громадян були вимушені покинути країну та виїхати за кордон.

У багатьох з них не було навіть документів, оскільки тікали люди з-під острілів, бомбардувань російською армією. Багато хто з них втратив домівки, які були вщент зруйновані бомбами та ракетами.

Оскільки українців приймали за кордоном без докуметів як вимушених переселенців, то постало питання як їм повернутися додому. Це також стосується і тих громадян України, які були насильно депортовані та переміщені з окупованих територій на територію російської федерації, де у них вилучили документи.

Зазначимо, що постановою уряду від 21 жовтня 2022 року затверджено експериментальний проект "щодо оформлення та видачі на території України посвідчення особи на повернення в Україну".

Науменко наголосила на важливості цього проекту, тому що за різними оцінками, понад 1 мільйона громадян України насильно депортовані на територію російської федерації.

"Цей експериментальний проект допоможе міграційній службі ідентифікувати та повернути на батьківщину наших громадян.

Оформлення та видача посвідчень на повернення в Україну буде видаватися без присутності цих громадян. Зокрема, за зверненнями їхніх родичів, представників або за зверненням Мінреінтеграції", зазначила вона.

"Посвідчення оформлятиметься особам, інформація про яких міститься в Єдиному державному демографічному реєстрі або в інформаційних системах Державної міграційної служби.

Також видаватиметься дітям, незалежно від того, чи є ця інформація в Державній міграційній службі, або немає.

Постанова набирає чинності з 14 листопада 2022 року.

І ми вже в повному обсязі з нашими колегами з Мінреінтеграції, Міністерства закордонних справ та правозахисними організаціями готові до її реалізації", – сказала вона.

Нагадаємо, Мінреінтеграції повідомило, що українці з окупованих територій, які втратили свої документи, зможуть повернутися з-за кордону за наявності свідоцтва про народження.

+ 0 -
  • 0
  • 427

Добавить комментарий