В Одесі отруїлися консервами з «Привозу»

Під час війни випадків важких отруєнь стале більше. Прагнучи заробити, люди самі виготовляють консерви на продаж, але не у всіх є достатньо досвіду. На цей раз до ботулізму призвели овочеві консерви. Про це розповіли в Держсподслужби.

Овочеві консерви постраждалий купив з рук на одеському ринку «Привоз». Їх споживання призвело до важкого отруєння.

Це вже не перший випадок на Одещині цьогоріч. Наші фахівці вважають, що епідемічна ситуація щодо захворювання на ботулізм ускладнилася саме тому, що з настанням воєнного стану люди все більше почали самотужки готувати і продавати консервовану продукцію на ринках,- йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишківнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) – саме такі умови утворюються при консервуванні.

Найчастіше отруєння ботулотоксином пов’язані з вживанням м’ясних консервованих продуктів, тушонок, паштетов, консервованих грибів та овочів. Небезпечними є вказані продукти, виготовлені саме в домашніх умовах, тому що не завжди при консервуванні дотримується рецептура виготовлення в частині кислотності, концентрації солі, а особливо температурної обробки – знищення спор збудника відбувається лише при автоклавуванні.

Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні, але консервовані овочі, в’ялені, копчені рибопродукти такій обробці перед споживанням не піддаються, тому найчастіше виникає ботулізм від їх вживання. З метою запобігання захворювання на ботулізм радять купувати консервовані продукти харчування в місцях офіційної торгівлі. Також дотримуватися умов та термінів зберігання консервованих продуктів, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігались.

Інкубаційний період ботулізму – від лічених годин до кількох днів. Чим більше в організм людини потрапило ботулотоксину, тим коротший інкубаційний період.

+ 0 -
  • 0
  • 1 317

Добавить комментарий