У Польщі схвалили конфіскацію авто за водіння в нетверезому стані

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, який передбачає збільшення штрафів за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння, включаючи конфіскацію автомобіля, і навіть до 16 років позбавлення волі.

Поправка до Кримінального кодексу Польщі, яка передбачає конфіскацію машини у п'яного водія, набуде чинності в кінці 2023 року. Однак нові правила є суперечливими через неоднакове ставлення до водіїв, а також штрафні санкції, що значно перевищують фінансові можливості середньостатистичних жителів Польщі. Ще одне важливе питання - що буде з конфіскованими автомобілями.

Поляки сподіваються, що часу на підготовку до нововведень, і можливо, внесення поправок буде вдосталь перед набуттям чинності.

Експерти зазначили, що особливо незрозумілий факт нерівного покарання водіїв. Адже автомобілі мають абсолютно різну вартість. І за один і той же вчинок одна людина буде покарана в розмірі 10 000 злотих, а інша - може і на 200 000 злотих.

Хоч конфіскація не стосуватиметься автомобіля, який орендується або п'яний водій є його співвласником. Утім, з порушника стягуватиметься еквівалент ринкової ціни транспортного засобу. Тобто у ситуації, коли водій буде водити позичений автомобіль, він заплатить його еквівалент, який може перевищити його фінансові можливості в кілька разів.

Якщо, з іншого боку, зловмисник керував службовим транспортним засобом, замість конфіскації система правосуддя присудить штраф у розмірі не менше 5 000 злотих до Фонду допомоги постраждалим та післяпенітенціарної допомоги (Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej).

Сума несплачених коштів до Фонду допомоги постраждалим та післяпенітенціарної допомоги перевищила 240 млн злотих у 2019 році (тобто понад 77% від сум призначених судом виплат та грошової допомоги). Серед причин такої ситуації називають відсутність санкцій за ухилення від сплати присуджених сум та неефективне виконання судових приставів.

Конфіскація автомобіля буде неможлива, якщо автомобіль перебуває у спільній власності або не належить алкопорушнику. Однак уже ясно, що рішення системи правосуддя торкнуться і людей, які не сприяли злочину. Наприклад, найближчих родичів покараного водія у ситуації, коли зловмисник є одноосібним власником машини, але нею користується вся сім'я.

Нові правила передбачають, що автомобіль п'яного водія спочатку буде затриманий поліцією на тиждень. Тоді майно буде закріплено прокурором, а суд винесе постанову про конфіскацію автомобіля. У цей момент авто перейде у власність Держказначейства.

Конфісковані транспортні засоби мають бути виставлені на продаж, а гроші від угоди будуть спрямовані до Фонду правосуддя (Funduszu Sprawiedliwo?ci).

Однак виникає питання, як держава буде розпоряджатися арештованим майном, адже кількість вилучених транспортних засобів може зростати експоненціальними темпами. При цьому конфісковані автомобілі потрібно належним чином убезпечити і знайти місце для їх зберігання.

+ 0 -
  • 0
  • 620

Добавить комментарий