5 продуктів, які уповільнюють метаболізм
Часто ми чуємо про швидкість метаболізму: якщо низька — то погано, якщо висока — то добре. На неї впливає багато факторів: ендокринні або метаболічні порушення, м’язова маса, вік, стать, генетика, рівень фізичної активності тощо. Хоч і меншою мірою, але харчові продукти теж мають певний вплив на метаболізм.
Тож що не варто їсти, щоб швидкість метаболізму не падала?
1. Жирне м’ясо
Регулярне споживання білків тваринного походження з високим вмістом насичених жирів (і трохи трансжирів), таких як яловичина або свинина, пов’язують з підвищеним рівнем тригліцеридів. Це жири, які є основним енергетичним запасом організму і в надлишку негативно впливають на здоров’я. Наприклад, можуть підвищувати рівень «поганого» холестерину ЛПНГ та сприяти ризику метаболічного синдрому.
2. Просо
Щитоподібна залоза — один з органів, який має значний вплив на обмінні процеси. Ті, хто страждає від порушень функції щитоподібної залози, таких як гіпотиреоз (у тому числі тиреоїдит Хашимото), а також ті, хто має діагностований дефіцит йоду, повинні контролювати свій раціон. Наприклад, їм варто виключити з нього просо.
Просо вважається «гойтрогеном», тобто продуктом, що містить сполуку «гоїтрин», яка заважає синтезу гормонів залози, пригнічуючи продуктивність метаболізму.
3. Цукерки
До солодощів завжди багато питань: вони можуть провокувати розвиток карієсу, ожиріння, діабет, якщо їсти їх у надмірних кількостях. Якщо споживати кожен день понад 50 г цукру, це може спричинити появу кардіометаболічного синдрому або метаболічного синдрому.
Для кардіометаболічного синдрому характерний цілий комплекс метаболічних порушень: підвищення рівня глюкози в крові та артеріального тиску, абдомінальне ожиріння, низький рівень холестерину ЛПВЩ. Це може спричинити ризик появи діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.
4. Перероблені продукти
Резистентність до інсуліну корелює з метаболічним синдромом. А резистентність до інсуліну та ожиріння пов’язані зі споживанням перероблених продуктів, таких як картопля фрі, чипси, снеки, ковбаси тощо. Повністю відмовитися від перероблених продуктів практично неможливо, а ось зменшити їхню кількість — легко.
5. Алкоголь
Згідно з опитуванням Gallup 2021 року, середньостатистична людина споживає 3,6 порції алкоголю на тиждень. Алкоголь всмоктується в організмі та негативно впливає на печінку, якій доводиться зупиняти всі процеси і проводити детоксикацію та виведення алкоголю. Люди, які зловживають алкоголем, мають й інші проблеми — підвищений ризик серцевих захворювань, інсульту, порушень сну.