Міністр інфраструктури Молдови пояснив як Кучурганська ГЕС допомагає Одесі не постачаючи електроенергію

Українці все ще виграють від того, що Кучурганська електростанція відновила свою роботу, незважаючи на те, що ГЕС не постачає електроенергію Одесі. Про це заявив міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину в інтерв'ю Deutsche Welle.

За його словами, робота ГЕС допомагає Україні збалансувати власну енергосистему.

Молдовський міністр пояснив, що його країна мала лише два варіанти щодо електроенергії або купувати на ринку ЄС – тобто біржу з ціною 90 євро за мегават, яку пропонує Румунія через двосторонні контракти. Другий варіант – власне виробництво, в тому числі на Кучурганській ГЕС, тому що ця електростанція знаходиться юридично на території Молдови, навіть якщо вона тимчасово контролюється тими силами, які окупували територію лівобережжя Дністра.

Що стосується закупівель з європейського та румунського ринків, ризик небезпеки виникає, якщо росіяни атакують українську інфраструктуру, ми вже двічі бачили, що це впливає на нас, - наголосив міністр.

Саме тому Молдова змушена була передати так званій придністровській народній республіці весь обсяг отриманого від "Газпрому" газу в обмін на дешевшу електроенергію порівняно з ціною, запропонованою Румунією та ринком Європейського союзу.

Втім Андрій Спину зазначив, що з жовтня 2021 року у його країни більше немає безпечних рішень в енергетичній сфері. З того моменту, як "Газпром" знизив поставки на 30%.

За останній рік вони показали нам, що здатні на все. Коли ви мене питаєте, що може зробити "Газпром", я не відповім. Перекрили газ всій Європі. Перекрили газ болгарам, італійцям, німцям. Закрили кран в Україну, відключили Польщу, Фінляндію. Те, що вони пришлють нам листа, в якому ще щось проситимуть – це може статися будь-коли, як би ми не вирішили, - пожалівся Андрій Спину.

Він також наголосив, що зараз юристи його міністерства займаються підготуванням позову до суду на російський концерн за невиконання контракту. А також будуть вимагати відшкодування застав, тому що через них доводилося перерозподіляти гроші з інших сегментів, брати кредити.

Між тим Одеська міська рада повідомила, що трамваї та тролейбуси міста у середу, 14 грудня, вкотре залишаться у депо через нестачу електроенергії та маршрути не вийдуть.

Раніше компанія ДТЕК Одеські електромережі повідомила, що електропостачання відновлено для всіх жителів Одеської області станом на понеділок 12 грудня, але в регіоні зберігається режим екстрених вимкнень електроенергії.

Напередодні у своєму щовечірньому зверненні до мешканців області голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко заявив, що в подальшому оприлюднювати інформацію щодо відновлення електропостачання ОВА буде дуже обмежено.

+ 0 -
  • 0
  • 427

Добавить комментарий