На Одещину посеред зими прилетіли кучеряві пелікани

На Тилігульському лимані, який поєднує між собою Одеську та Миколаївську області зупинилися червонокнижні птахи. Кучеряві пелікани прилетіли погодуватися на водойму.

Про це повідомив у Facebook регіонального ландшафтного парку "Тилігульський".

Науковці помітили понад два десятки рідкісних птахів у парку. Слід зазначити, що не щороку ці крилаті велетні відвідують парк. Відсутність занепокоєння з боку людини та наявність кормової бази є вирішальним чинником перебування цих птахів. Кучерявий пелікан є одним з найбільших птахів у світі, із розмахом крил майже у три метри та вагою понад 10 кг. Він включений до Червоної книги України. Протягом останніх десятиліть світова популяція виду зазнала різкого скорочення через зіткнення з лініями електропередач, втрату оселищ, турбування, пташиний грип, переслідування рибалками тощо.

У межах України спорадично гніздиться на придунайських озерах Кугурлуй та Картал, у 2000 році була невдала спроба розмноження у Дунайському заповіднику. Також у 2009 році птах загніздився на Азовському узбережжі. На літуванні кучерявий пелікан регулярно трапляється на водоймах Придунав’я. По Азово-Чорноморському узбережжю поза дельтою Дунаю є низка поодиноких спостережень за цими гігантами.
Кучерявий пелікан заселяє багаті на рибу великі приморські водойми з мілководдями, низькими косами та острівцями й мозаїчними заростями надводної рослинності. Гніздиться як на плавучих купинах, так і відкритих приморських косах. Гнізда найчастіше влаштовує поблизу відкритої води. Розмножується у багатьох зоопарках світу.

+ 0 -
  • 0
  • 343

Добавить комментарий