Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання САП та стягнув 4 млн грн застави з директора ТОВ Авіакомпанія «Одеса»

Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора САП та стягнув 4 млн гривень застави з директора приватної авіакомпанії – обвинуваченого у справі щодо завдання понад 130 млн гривень шкоди територіальній громаді Одеси під час здійснення викупу будівель і споруд ТОВ Авіакомпанія «Одеса» з метою суспільної необхідності для розширення кладовища «Західне» в м. Одеса.
Також, колегія суддів, зважаючи на те, що вказаний обвинувачений перебуває у розшуку, ухвалила призупинити судове провадження до встановлення його місцеперебування.
Нагадаємо, в рамках досудового розслідування, яке здійснювали детективи НАБУ, встановлено, що у 2016 році Одеська міськрада викупила у приватної компанії нежитлові споруди загальною площею понад 6 тис. кв. м, які розташовувались на близько 150 га землі з метою розширення території для поховань на кладовищі.
За результатами оцінки було визначено ціну нерухомості – понад 146 млн гривень. Проте експертиза, яка була проведена державною спеціалізованою експертною установою в межах розслідування НАБУ та САП, встановила, що її викупна ціна на той момент сягала лише понад 16 млн гривень, тобто фактична ціна була безпідставно завищена в більш ніж 9 разів.
Отримані комерційною структурою кошти, внаслідок реалізації цієї схеми, були виведені власниками фірми та легалізовані через низку суб’єктів господарювання.
Розслідування цих фактів розпочато у жовтні 2016 року Військовою прокуратурою. У 2018 році підслідність у кримінальному провадженні визначили за детективами Національного бюро України.
Дії директора департаменту комунальної власності Одеської міськради, голови постійної комісії та керівника юридичного департаменту Одеської міськради кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Директору авіакомпанії інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України.
Також про підозру повідомлено керівнику і засновнику однієї з комерційних компаній, яка була використана для маскування їх злочинного походження (ч. 3 ст. 209 КК України) та оцінювачу майна (ч.1 ст.366 КК України).
У січні 2022 року НАБУ і САП скерували вказану справу до суду для розгляду по суті.
Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

+ 0 -
  • 0
  • 367

Добавить комментарий