Аграрії не хочуть об’єднання Мінагро з Мінекономіки

Низка асоціацій аграрного та харчового спрямування звернулися до Президента України Володимира Зеленського та глави Уряду Дениса Шмигаля з проханням зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України в процесі оптимізації центральних органів виконавчої влади.

Як йдеться у зверненні, провідні громадські об’єднання АПК України вкрай стурбовані питанням, анонсованим ЗМІ щодо розгляду владою нової концепції побудови Кабінету Міністрів України. Зокрема, об’єднання Міністерства економіки та Міністерства аграрної політики та продовольства й створення єдиного центрального органу виконавчої влади – Міністерства економічного розвитку України.

Україна – держава з багатоукладною економікою, а сільське господарство та агропродовольчий сектор є життєво важливими для забезпечення економічного відновлення, продовольчої безпеки, стабільності національного валютного балансу та соціального захисту населення. Крім того, вагомість агросектору України значно зросла з початку повномасштабного вторгнення російської федерації, адже після повної зупинки експорту та розірвання логістичних ланцюгів відбулось значне зростання цін на продовольство та спричинило хвилю «голодних протестів» в ряді країн.

Тому логічним та надзвичайно важливим для бізнесу та громадської спільноти фактом є наявність спеціалізованого органу державної влади центрального рівня, який відповідатиме за формування аграрної політики, визначення напрямків відновлення агропродовольчого сектору, забезпечення обсягів аграрного виробництва у воєнний час та налагодження ланцюгів постачання агропродукції на світові ринки.

«Ми цілком розуміємо необхідність оптимізації діяльності урядових структур, адже економіка України перебуває у вкрай складному становищі, а видатки 2023 року на обороноздатнісь країни становлять понад 44% від бюджету. Однак, на нашу думку, ліквідація Міністерства аграрної політики та продовольства України призведе до негативних наслідків як в агропродовольчому секторі, так і економіки держави в цілому, а також викличе стурбованість іноземних партнерів і поставить під загрозу налагодження експортних поставок українського продовольства в країни, що його потребують», – наголошується у зверненні.

В асоціаціях нагадали, що реформа центральних органів виконавчої влади, проведена у 2019 році (коли Мінагрополітики було приєднано до Мінекономіки), засвідчила недоцільність ліквідації Мінагрополітики, діяльність якого вже за 1,5 роки було відновлено, хоча з обмеженим функціоналом.

Світовий досвід доводить, що більшість країн з розвиненим аграрним сектором мають окремий центральний орган виконавчої влади, який відповідає виключно за формування аграрної політики, зокрема, США, Канада, Туреччина, країни-члени ЄС, за виключенням Австрії.

Читайте також: Мінагро розробило алгоритм включення підприємств до переліку об’єктів критичної інфраструктури

«Ми розуміємо, що органи влади і Мінагрополітики зокрема, потребують суттєвої структурної перебудови та перегляду функціональних обов’язків, але водночас, визнаємо необхідність існування окремого спеціалізованого органу державної влади загальнонаціонального рівня, який відповідатиме за гарантування продовольчої безпеки та забезпечення ефективного функціонування аграрного сектору, особливо у воєнний та післявоєнний час», – підкреслюється у зверненні.

Враховуючи вищезазначене, асоціації закликають Президента України врахувати думку провідних громадських об’єдань АПК при здійсненні оптимізації кількості центральних органів виконавчої влади та зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України як їх голос в органах державної влади та у міжнародних відносинах.

Звернення підписали представники ГС «Всеукраїнський аграрний форум», ГС «Аграний союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Українська зернова асоціація, асоціації «Союз птахівників України», ВГО «Українська аграрна конфедерація», асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників України», спілки «Борошномели України», галузевого об’єднання «Укрхарчопром», Асоціації вробників молока, Спілки молочних підприємств України, НАМУ «Укрмолпром», Національної асоціації «Укрконсервмолоко», асоціації «Укроліяпром», Всеукраїнської асоціації пекарів, Об’єднання підприємств хлібопекарної галузі «Укрхлібпром», Насіннєвої асоціації України, «Співтовариство виробників і споживачів бобових України», «Свинарі України», Всеукраїнської асоціації імпортерів м’яса та мясопродукції, «Ліги виробників харчових продуктів», асоціації «Морозиво і заморожені продукти», Української корпорації «Укрвинпром», ВГО «Українська горіхова асоціація», НАЦУ «Укрцукор», асоціації «Укркондпром», асоціації «Ягідництво України», асоціації «Українських імпортерів риби і морепродуктів».

+ 0 -
  • 0
  • 818

Добавить комментарий