Суд відправив до СІЗО заступника голови Одеської ОВА Муратова

Суд постановив відправити до СІЗО заступника очільника Одеської ОВА Олега Муратова на два місяці — до 4 березня. Щоправда, посадовець може внести заставу у понад три мільйони гривень, щоб вийти з-під варти. Про таке повідомила із зали засідань  ТК Суспільне.

Заступник голови Одеської ОВА Олег Муратов у суді, Одеса, 5 січня 2023 року. Фото: Суспільне Одеса

Перед засіданням Муратов у залі суду заперечив свою провину.

Посадовець заявив, що під час затримання до нього застосовували фізичну силу. Також Муратов сказав, що кримінальне провадження проти нього — це, можливо, вкид з боку Російської Федерації та наголосив, що готовий співпрацювати зі слідством.

У справі є ряд фальсифікацій з боку СБУ та прокуратури, зокрема, обшуку в автомобілі підозрюваного взагалі не було, зауважив адвокат Муратова Вадим Оксюта. За версією сторони захисту, справа сфальсифікована іншим посадовцем та має сімейний характер.

Суддя відхилив позов адвоката про нібито порушення з боку співробітників прокуратури та СБУ під час затримання.

Прокурор Євген Корнієнко заперечив всі звинувачення. За версією слідства, посадовець вимагав гроші у потерпілої сторони за сприяння в уникненні кримінального покарання, однак допомагати не планував. Муратову інкримінували шахрайство в особливо великих розмірах.

Обвинувач попросив суд відправити посадовця до слідчого ізолятора, мотивуючи це тим, що підозрюваний може впливати на свідків, має право на пересування під час комендантської години та може переховуватись у Молдові або у невизнаному Придністров'ї. Як альтернативу триманню під вартою прокурор озвучив суму застави у 3 мільйони 220 тис. 800 гривень.

Адвокат наполягав, що сума застави для підзахисного велика, адже той заробляє менше, ніж 40 тис. гривень на місяць.

Під час обшуку у затриманого знайшли посвідчення позаштатного кореспондента одного з видань, зазначив обвинувач.

На початку засідання захисник підозрюваного просив всіх присутніх покинути приміщення через відсутність медичних масок. Через деякий час співробітники СБУ принесли та роздали людям засоби індивідуального захисту. Сам адвокат перебував у суді без маски.

У чому підозрюють посадовця

3 січня співробітники Служби безпеки України затримали заступника голови Одеської обласної військової адміністрації, який за 35 тисяч доларів хотів відкупити підлеглого від тюрми. Наступного дня йому оголосили підозру.

Посадовця затримали в адмінбудівлі ОВА під час отримання 27 тисяч доларів.

Під час обшуків у нього вилучили 45 тисяч доларів, 21 тисячу євро, золоті злитки та монети.

Затриманому повідомили про підозру за ч. 4 ст. 190 та ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України.

Реакція у владі

Заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко зазначив, що затримання Муратова, це сигнал для всіх посадовців:

"Це не припустимо, тим більше в такий час. Це чіткий сигнал всім посадовцям: хто порушує закон, будуть нести відповідальність за скоєне. Совість, порядність та честь державних службовців - основний запит суспільства".

Відразу після оголошення рішення суду про тримання підозрюваного під вартою голова ОВА Максим Марченко написав, що винні мають бути притягнуті до відповідальності та понести невідворотне покарання.

"Військова адміністрація та правоохоронні органи області і надалі будуть припиняти неправомірну діяльність будь-кого незалежно від рангу та займаної посади", — зауважив Марченко.

Хто такий Олег Муратов

Олег Муратов працює на державних посадах останні 20 років: з 2002 по 2015 роки обіймав різні посади в Одеській обласній державній адміністрації, у 2016-2020 очолював Південний офіс Держаудитслужби.

Наприкінці 2020 року став заступником тодішнього голови ОДА Сергія Гриневецького. Після того, як вже військову адміністрацію очолив Максим Марченко, Муратов залишився на посаді заступника.

+ 0 -
  • 0
  • 391

Добавить комментарий