Правоохоронці на Одещині розслідують справу про службову недбалість та зловживання владою або службовим становищем. Чиновники міської ради Чорноморська, як дізнався «Антикорупційний вимір», купили м’ясні консерви без маркування, ймовірно виготовлені кустарним способом у привітного підприємця. Ці консерви встигли роздати людям, хоча де, ким і як виготовлена придбана за бюджетний кошт контрафактна тушонка невідомо, і які в неї були строки придатності теж. Крім того, придбали борошно. Його разом з консервами, чомусь зберігали по шкільних спортзалах та дитячих садках, а потім перевезли на територію приватної фірми. Поліція борошно знайшла і добилася накладання на нього арешту.  

Слідство встановило, що у квітні 2022 року чиновники Чорноморської міської ради нібито з метою формування матеріально-продовольчого резерву купили у приватного підприємця м`ясні консерви. Кількість куплених консервів становить 28 888 одиниць, а вартість однієї банки складає 45 грн. Сума договору склала 1 299 960 грн. Консерви не мають відповідного сертифікату якості, на упаковці відсутнє будь-яке маркування, а також строки виробництва та строки придатності. Все це, на думку правоохоронців — ознаки «кустарного» виробництва.

Крім консервів здійснено закупівлю у ТОВ «Мегаполіс 2000» пшеничної продукції вагою 20 000 кг на загальну суму 427 320 грн. Надалі вище зазначена продукція передана на зберігання до відділу освіти Чорноморської міської ради. 

Як випливає з матеріалів справи, борошно і консерви були відвантажені до приміщень спортивних залів місцевих шкіл та дитячих садків, які не мають умов для належного зберігання. 

«Пшенична продукція була відвантажена на територію місцевого приватного суб`єкта господарювання. Загальна кількість та вага вище зазначеної продукції не відповідає заявленому її придбаному об`єму. На теперішній час, на думку слідства, посадовими особами Чорноморської міської ради вживаються заходи направлені на приховування вищевказаної продукції, шляхом скликань відповідних комісій, складання актів, документального оформлення щодо скорішого списання продукції шляхом фіктивної роздачі її місцевим мешканцям», — сказано в тексті однієї з судових ухвал.  

З метою встановлення місця знаходження товару закупленого Чорноморською міською радою у підприємця та ТОВ «Мегаполіс 2000», його огляду, перерахунку та вилучення для проведення товарознавчої експертизи щодо визначення його якості та вартості, у листопаді 22 року на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду було проведено обшук на території ТОВ «НЬЮ-ВАСЮКИ». Під час обшуку було виявлено та вилучено 184 полімерних мішки білого кольору з мукою, вагою 25 кг, кожний. 

Мішки визнали речовим доказом та заарештували, але фірма, у якої знайшли товар, ТОВ «НЬЮ-ВАСЮКИ», звернулася до суду і заявила, що це її борошно і зажадала зняття арешту. Суд дозволив адвокату подати апеляційну скаргу, але мішки залишив під арештом. 

Хоча правоохоронці інкримінують чиновникам наразі лише службову недбалість та зловживання, досить важко припустити, що діяли посадові особи без матеріальної зацікавленості.