Україна вже цього тижня має отримати гроші від ЄС на зарплати та інші бюджетні видатки

Українському уряду вдасться закрити нагальні бюджетні потреби за січень. Вже наприкінці поточного тижня в Україну мають надійти гроші з Євросоюзу. ЄС дає 3 мільярди євро, яких має вистачити на невідкладні бюджетні потреби, в тому числі – на зарплати бюджетникам, пенсії, соцвиплати та інші нагальні видатки.
Про те, що гроші вже незабаром будуть, повідомив у своєму Twitter премєр-міністр України Денис Шмигаль.

"Україна та ЄС щойно підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо надання €18 млрд макрофінансової допомоги. Цього тижня очікуємо отримати транш у розмірі €3 млрд", - пише очільник українського уряду.

Прем'єр також дякує у своїй публікації президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та віце-президенту Єврокомісії Валдісу Домбровскісу за розуміння та допомогу Україні у такий нелегкий для неї час. До речі, сам Домбровскіс у своєму Twitter також підтвердив слова українського прем'єра.
"Маю за честь підписати Меморандум про взаєморозуміння з боку ЄС щодо надання Україні європейського фінансування у 2023 році до €18 мільярдів у вигляді позик. Перша виплата у розмірі €3 мільярди буде здійснена не пізніше цього тижня. Це дозволить Україні закривати найнагальніші потреби, маючи стабільне надходження коштів упродовж року", - пише віце-президент Єврокомісії.

Неабияке значення цієї позики для України відзначив також голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. Він зауважив, що гроші від Євросоюзу дозволять українському уряду зробити бюджетні видатки більш прогнозованими.

Нова програма макрофінансової допомоги Україні була підтримана Радою Євросоюзу ще 10 грудня 2022 року. В рамках досягнутої угоди, ЄС має виділити Україні 18 мільярдів євро. Гроші надходитимуть в нашу країну упродовж 2023 року рівними частками, що дозволить українському уряду планувати бюджетні видатки. Проте слід зауважити, що ці кошти не даються нам безповоротно, а у вигляді позики, хоч і на пільгових умовах. Отже, рано чи пізно їх доведеться повертати. Причому, щоб отримувати ці кошти Україна має виконати низку умов.

Однак в українського уряду немає іншого виходу, крім того, щоб погодитись на всі умови західних партнерів. Адже власних бюджетних надходжень Україні заледве вистачає на війну.

Водночас, грошей від ЄС не вистачить на покриття усіх бюджетних видатків у 2023 році. Тому Україна розраховує ще й на позику від міжнародного валютного фонду. Проте наразі з МВФ ще немає домовленості щодо кредиту, який хоче отримати Україна. Натомість поки є лише Меморандум, підписаний найвищими посадовцями нашої держави, в якому Україна зобов'язується виконати низку умов, висунутих МВФ.

На виконання цих умов нашій владі дають 4 місяці. Йдеться про збільшення власних бюджетних надходжень з одночасним скороченням бюджетних видатків. Отже, усі соціальні виплати на 2023 рік буде заморожено на рівні минулого року.

+ 0 -
  • 0
  • 440

Добавить комментарий