Глава Єврокомісії назвала дату першого траншу для України за новою програмою

Перший транш за програмою Ukraine Facility на 50 млрд євро має надійти до України вже у березні. ЄС продовжуватиме підтримувати свого майбутнього члена. Про це повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

Глава Єврокомісії зазначила, що політична угода щодо програми була укладена ввечері напередодні, 5 лютого, і це великий крок уперед.

«Європа вірна своєму слову», - сказала вона, зазначивши, що ЄС продовжить надавати таке необхідне та передбачуване фінансування «сміливому партнеру та майбутньому члену».

«Плануємо розпочати виплати у березні», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Європейський парламент і Рада ЄС досягли попередньої згоди щодо нового механізму підтримки України через створення спеціального фонду на суму €50 мільярдів у бюджеті Євросоюзу. Остаточно Європарламент узгодить умови надання коштів наприкінці лютого.

Український уряд розраховує отримати перші виплати від ЄС за програмою допомоги Ukraine Facility на 50 млрд євро вже у березні 2024 року.

Нагадаємо, 1 лютого саміт ЄС розглянув виділення Україні пакета довгострокової фінансової підтримки на суму 50 млрд євро, розрахованих на чотири роки. Голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що усі країни погодилися підтримати виділеня Україні допомоги. Угорський прем’єр Віктор Орбан раніше виставив умову, щоб щороку програма підтримки переглядалася із можливістю її заблокувати, однак інші країни ЄС назвали цю вимогу неприйнятною.

+ 0 -
  • 0
  • 125

Добавить комментарий