Ціни на продукти для Міноборони розсекретять

Міністерство оборони України зобов’яжуть публікувати ціни на харчові продукти та інші товари, які воно закуповує. Проте повну інформацію про держзакупівлі відомства не розкриватимуть з метою безпеки. Відповідний законопроект №8381 підтримали депутати Верховної Ради. Документ поки що прийнято у першому читанні, повідомив Ярослав Железняк ("Голос").

За проголосували 290 нардепів. "Законопроект пропонує обов’язково оприлюднити у системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники закуповують товари для військових та інші товари та послуги із забезпечення армії", – зазначив Железняк.

Так дані будуть публікуватися в окремому розділі системи Prozorro, над яким вже працює Міністерство економіки . Новий механізм має збалансувати дотримання таємності та публічний контроль, забезпечивши безперебійність поставок, зазначили у відомстві.

"Наша основна мета – зробити все можливе для того, щоб закупівлі їжі для армії відбувалися ефективно, а постачання були своєчасними та якісними" – заявила міністр економіки України Юлія Свириденко, яка очолила відповідну робочу групу.

Завдання створити таку групу раніше поставив прем’єр-міністр Денис Шмигаль . Про це він оголосив після наради з представниками Міноборони, Мінекономіки, Держаудитслужбою, СБУ та Держбюро розслідувань (ДБР).

"Доручив розробити оновлену систему, яка збалансує дотримання таємності та публічний контроль над закупками для армії. Обов’язковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти та товари", – зазначив Шмигаль.

Ще раніше до висновку, що систему публічного висвітлення закупівель Міноборони потрібно змінювати, дійшли Комітету Верховної Ради з національної безпеки, оборони та розвідки. Комітет вирішив ініціювати зміну законодавства щодо відкритості оборонних закупівель.

+ 0 -
  • 0
  • 431

Добавить комментарий