180 тисяч нових робочих місць: як змінилася українська ІТ-індустрія за 5 років?

Навіть на тлі війни експорт ІТ-послуг становив 13% від сукупного експорту України у 2022 році. Загалом наша країна експортувала ІТ-послуг більше, ніж руд, металів, продуктів машинобудування або олій. Як змінилася ІТ-галузь за 5 років, вирішили з’ясувати аналітики BRDO.

У 2017 році команда сектору BRDO «ІТ та Телеком» опублікувала дослідження «Ринок розробки програмного забезпечення», провівши публічні консультації у Києві та Львові, а також онлайн щодо розвитку галузі й перешкод у державному регулюванні.

На той час експорт послуг із розробки програмного забезпечення становив 3,2 млрд дол. США (за 2016 рік), що забезпечило більше 4% експортних надходжень. Ринок забезпечував близько 100 тис. високооплачуваних робочих місць, де зарплата початківця у 5 разів перевищувала мінімальну заробітну платню в Україні.

Серед ІТ-міст лідерами були Київ, Харків і Львів. При цьому високий рівень заробітної плати зберігався незалежно від міста, що було суттєвим фактором регіонального розвитку.

Як змінилася ІТ-галузь за 5 років?

ІТ-експорт за 5 років зріс на 5,1 млрд дол. США і зростає далі попри війну. За прогнозом, у 2022 році він становитиме 7,6 млрд дол. США, що є втричі більшим, ніж показник 2017 року.

Частка експорту ІТ-послуг зростає щорічно, і у 2022 на тлі війни становила 12,9%.

У 2022 році у галузі працюють 331 тисяча фахівців. За 5 років ІТ-індустрія створила більше 180 тисяч робочих місць. Для порівняння, це дорівнює кількості робочих місць у 7 групах компаній МХП, або 9 меткомбінатах АрселорМіттал, або 3 мережах магазинів АТБ.

Київ, Харків і Львів і надалі є лідерами у кількості ІТ-працівників (99 тисяч, 44 тисячі і 35 тисяч співробітників відповідно). Швидко зростають і менші регіональні ІТ-спільноти. Так, найшвидші темпи показують Тернопіль й Івано-Франківськ – у цих містах кількість зайнятих в ІТ зросла на 185% і 171% відповідно. Не відстає й центр України – у Полтаві й Кропивницькому також активно створюються робочі місця в ІТ (+160% і +156% за 5 років відповідно).

Популярність ІТ-галузі зростає і серед вступників. Кількість вступників-бакалаврів на комп?ютерні спеціальності становила 30 тисяч у 2021 році і зросла на 48% у порівнянні із 2017 роком. Найпопулярнішими спеціальностями є комп?ютерні науки, інженерія програмного забезпечення, комп?ютерна інженерія, а також кібербезпека.

Ще до повномасштабного вторгнення Урядом України був створений особливий правовий режим для ІТ-компаній під назвою Дія-Сіті. Він надає розширені можливості щодо оподаткування, форм найму співробітників та захисту авторського права. Ухвалення рішень щодо резидентства продовжилось і після початку повномасштабної війни – уже 28 лютого чотирьом компаніям було надано цей статус. Наразі резидентами Дія-Сіті є 379 компаній.

«Українська ІТ-індустрія показала неймовірне зростання за 5 років. Як з точки зору експорту, так і з точки зору нових робочих місць. Навіть під час війни галузь зростає й далі. ІТ-індустрія стала одним із основних факторів економічного розвитку України та економічної безпеки під час війни», – прокоментував Ігор Самоходський, керівник сектору «ІТ та Телеком» BRDO.

+ 0 -
  • 0
  • 294

Добавить комментарий