С апреля отпуск всех рецептурных лекарств - только по электронному рецепту

Е-рецепт пошириться на всі ліки, що підлягають відпуску за рецептом лікаря згідно з Державним реєстром лікарських засобів України. Щоб дізнатися, чи відпускається лікарський засіб за рецептом, під час користування реєстром слід у пошуку вказати відповідну торгову назву чи міжнародне непатентоване найменування лікарського засобу і з випадаючого переліку обрати потрібний.

У детальній інформації про обраний препарат буде вказано умови його відпуску: за/без рецепта. Також там розміщено інструкцію для медичного застосування, у якій теж вказуються умови відпуску препарату.

Е-рецепт виписує лікар будь-якої спеціальності державного, комунального або приватного медзакладу, або лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з Національною службою здоров'я України.

Е-рецепт можна отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, але пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я.

Для виписки е-рецепту не обов'язково кожного разу приходити на прийом до лікаря. Якщо пацієнт має хронічне захворювання і йому потрібно купувати препарати щомісяця, то в такому разі лікар може виписати рецепт дистанційно.

Е-рецепт працює на територіях України, де не ведуться активні бойові дії, а лікарі мають можливість створити цифровий рецепт. Там, де через війну лікарі та аптеки не мають доступу до електронної системи охорони здоров'я, продовжують діяти паперові рецепти.

До рецептурних ліків відносяться, зокрема, антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати, низка препаратів для лікування хвороб серця, розладів психіки та ін. Ці ліки можна вживати виключно за призначенням лікаря, оскільки лікування може потребувати регулярного моніторингу стану пацієнта та за потреби - корекції плану лікування.

Лише лікар може підібрати діючу речовину в правильному дозуванні, визначити тривалість лікування та сумісність препаратів. Самолікування становить небезпеку для здоров'я.

21 березня 2023 року відбулася нарада за участі очільника Департаменту охорони здоров'я Одеської міськради Левона Нікогосяна, представників Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області та керівників медичних закладів Одеси. На нараді обговорювалися актуальні питання виписування та відпуску лікарських препаратів за е-рецептом.

+ 0 -
  • 0
  • 231

Добавить комментарий