В МОЗ розповіли як отримати електронний лікарняний

Майже 2 роки лікарі в Україні використовують цифрові інструменти для формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність
За цей час в електронній системі охорони здоров'я вже створено понад 20 млн МВТН, - повідомляє Урядовий портал.

Довідково: медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) - електронний документ, що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров'я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, який засвідчує тимчасову непрацездатність та є підставою для створення е-лікарняного.

У МОЗ зазначають, що лікарі фактично відмовилися від паперових бланків листків непрацездатності, адже це дуже затягувало процес. Виписування листка непрацездатності подекуди могло тривати вдвічі довше, ніж весь прийом пацієнта з розбором скарг, призначенням лікування та рекомендаціями.

Виписка паперових лікарняних змушувала лікаря виділяти досить тривалий час прийому на виконання не медичної, а скоріше канцелярської роботи: заповнення граф, які стосувалися паспортних даних пацієнта, адреси й місця роботи, які пацієнт ще й не завжди точно пам'ятає, - ідеться в повідомленні.

Натомість нині лікар у кілька кліків може сформувати медичний висновок, вказати необхідні дані та накласти свій електронний підпис. Що дає змогу ретельніше зосередитися саме на медичному аспекті.

Такий медичний висновок про тимчасову непрацездатність є підставою для створення електронного лікарняного, завдяки якому людина отримує виплати.

Що ж потрібно, щоб отримати електронний лікарняний:
У разі погіршення стану здоров'я слід обов'язково звернутися до лікаря.
Лікар встановить факт тимчасової непрацездатності та сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) у реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.
Далі лікар підпише МВТН своїм кваліфікованим електронним підписом (КЕП), після цього ви отримаєте смс-повідомлення з номером МВТН.
Автоматично дані з МВТН надсилаються до електронного реєстру листків непрацездатності, де на підставі наявних у реєстрі застрахованих осіб даних та з використання цих даних буде сформовано е-лікарняний.
Далі ви отримаєте смс-повідомлення від Пенсійного фонду з номером лікарняного.
Проінформуйте свого роботодавця про період непрацездатності, зателефонувавши або переславши номер лікарняного.
Роботодавець у кабінеті страхувальника на порталі Пенсійного фонду перегляне листок непрацездатності та через 7 днів після дати його закриття може оплачувати його.

+ 0 -
  • 0
  • 516

Добавить комментарий