Завдяки кому «співає» годинник Одеської мерії?

Одеса – місто, яке привертає увагу своїми пам’ятками архітектури та культури. Саме тому історичний центр міста було внесено до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Однією з символічних пам’яток міста є будівля мерії із знаменитим годинником, який «співає» завдяки нашим фахівцям.
Сам по собі годинник – це пам’ятка архітектури. Його було виготовлено на замовлення мерії англійською фірмою «Сміт і сини» в 1868 р. Над годинником розташовані дві жіночі фігури — День і Ніч, які символізують вічність часу.

Як розповіли у прес-службі Одеського державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку, з листопада 1959 року кожні півгодини над Думською площею лунає мелодія з оперети «Біла акація» Ісака Дунаєвського. Саме ця мелодія згодом стала гімном Одеси.

Створили головний співучий годинник Одеси фахівці тоді Одеського електротехнічного інституту зв’язку на чолі з завідувачем лабораторії Георгієм Євгеновичем Кузнєцовим на замовлення Одеської міської ради. До речі, Георгій Євгенович був тоді одним з найталановитіших майстрів ОЕІЗ.

 
Георгій Євгенович народився 10 квітня 1915 р. Сільський хлопчик з дитинства мріяв про музику. Дуже любив Вальс № 7 Шопена, мрів навчитися грати на піаніно. Але його дядько (тоді студент Одеської консерваторії, а згодом видатний професор музики Федір Ігнатович Дубіненко), як згадував у одному інтерв’ю сам Георгій Євгенович, сказав, що хлопчик повинен освоїти найбільш передову на той час професію – радіомеханіка. Саме дядько подарував маленькому Юрі перший «професійний» підручник з основ радіотехніки. У довоєнні часи радіо було для молоді як зараз інтернет та інтелектуальні технології – омріяною справою. Саме тому Георгій Євгенович закінчив радіотехнічний факультет.
У роботі над «співучим» годинником він застосував принцип «музичної шкатулки» для того, щоб з часом годинник відігравав мелодію чітко і без деформації звука. Сама мелодія була перекладена на мову складних розрахунків, «де мі малої октави – це 164,8 герц, а ре малої октави – 146,8 герца».
З тих пір годинник кожні півгодини грає велику мелодію Ісака Дунаєвського завдяки Георгію Кузнєцову та фахівцям Університету.

Нагадаємо, Нагадаю, що університет було створено 2020 року на базі славетних Одеської національної академії зв’язку імені О.С. Попова (ОНАЗ) та Одеської державної академії технічного регулювання та якості (ОДАТРЯ).

 

+ 0 -
  • 0
  • 454

Добавить комментарий